Expert IDIS Viitorul: Dodon la Teheran. Consecinţele pot fi grave

Vizita preşedintelui Igor Dodon la Teheran a fost calificată drept o frondă cu substrat ideologic, întrucât acesta tinde să ajungă oriunde merge Rogozin şi alţi oficiali ruşi. În acelaşi timp, costurile reputaţionale ar putea fi şi cele mai grave pentru R. Moldova, afirmă expertul.
Preşedintele RM, Igor Dodon, la Teheran alături de preşedintele Prezidiului Adunării Supreme Populare a Coreii de Nord, Kim Yong Nam
Preşedintele RM, Igor Dodon, la Teheran alături de preşedintele Prezidiului Adunării Supreme Populare a Coreii de Nord, Kim Yong Nam (agora.md)

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a aflat timp de câteva zile, începând cu data de 4 august, la Teheran, unde a participat la ceremonia de inaugurare a preşedintelui reales al Iranului, Hassan Rouhani, şi a avut mai multe întrevederi cu oficiali de rang înalt din diferite ţări. Tot acolo, şeful statului s-a întâlnit şi cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, cu care a „discutat în detaliu evenimentele din ultimele săptămâni, a clarificat starea actuală a afacerilor dintre ţările noastre şi a identificat priorităţile pentru lunile următoare”.

În perioada vizitei la Teheran, Igor Dodon a menţionat pe contul său de Facebook că a „pledat pentru intensificarea dialogului bilateral prin realizarea unor întrevederi între oficiali de diferit nivel ai statelor noastre. Am optat pentru organizarea şedinţei Comisiei mixte interguvernamentale moldo-iraniene pentru cooperare comercial-economică, care nu s-a desfăşurat din 1995, fapt care va contribui la sporirea schimburilor comerciale şi dinamizarea cooperării sectoriale”.

În context, directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, fost ambasador moldovean la Washington, consideră că decizia preşedintelui Dodon de a participa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Iranului, Hassan Rouhani, nu ar fi fost coordonată cu instituţiile statului specializate pe politică externă.

„Este un gest mai degrabă de frondă, pe care preşedintele Dodon consideră că trebuie să-l facă. Fronda asta are substrat ideologic pentru că dânsul merge pe o temă apropiată intereselor Federaţiei Ruse şi acolo unde ajunge Rogozin şi oficialii Federaţiei Ruse, consideră Dodon că trebuie să fie şi el.

După părerea mea, este un fel de eclipsă a raţiunii, fiindcă noi nu avem nimic în comun cu Iranul în acest moment, iar sancţiunile pe care le aplică anumitor ţări importante pentru noi, cum este SUA, sunt legate de nişte acţiuni ale statului iranian care pun în ameninţare securitatea regională şi internaţională”, a declarat Igor Munteanu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Expertul IDIS „Viitorul” a ţinut să atragă atenţia asupra pierderilor reputaţionale pe care le-ar putea avea R. Moldova ca urmare a unor astfel de „alegeri/preferinţe în deplasările şefului de stat Dodon”.

„Costurile reputaţionale ar putea fi cele mai grave pe care R. Moldova ar putea să le susţină, inclusiv în lumina rezoluţiilor şi a legislaţiei adoptate în Congresul Statelor Unite la sfârşitul lunii iulie. În această legislaţie se spune foarte clar că Iranul, Coreea de Nord şi Federaţia Rusă sunt ţări care devin inamici pentru SUA, iar cei care doresc să întreţină relaţii mult mai avansate cu aceste ţări ar putea şi ele să fie afectate de valul sancţiunilor”, a specificat Munteanu.

În concluzie, fostul ambasador moldovean la Washington a subliniat faptul că, prin intermediul acestei vizite la Teheran, preşedintele Dodon „sfidează formatul de coordonări şi colaborare cu alte instituţii ale statului înainte de a-şi alege destinaţia sa de iniţiative exotice de natură externă. Trebuie să înţelegem că, pe lângă lipsa de legitimitate pe care o au asemenea demersuri, el încalcă de fapt şi separaţia puterilor în stat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe