Expert din RM: Ultimul cui în epopeea sistemului mixt. Certificatele de integritate - bombă cu efect întârziat

Certificatul de integritate este o limitare a dreptului de a fi votat sau de a vota. Se pare că este o invenţie pentru a crea o barieră administrativă celor care vor dori să candideze la alegeri, afirmă experta Nadejda Hriptievschi.
Ştampilă pentru alegeri
Ştampilă pentru alegeri (moldova.org)

Concurenţii la alegerile parlamentare, dar şi candidaţii la alte funcţii publice vor fi obligaţi să obţină un certificat de integritate care va fi eliberat de Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) din Republica Moldova, potrivit unui proiect de lege elaborat de deputaţi ai Partidului Democrat. Experţi de la Chişinău îşi exprimă îngrijorarea în privinţa faptului că această prevedere ar putea crea bariere suplimentare pentru candidaţi la viitoarele alegeri.

Astfel, directorul executiv de la IDIS ”Viitorul” Igor Munteanu susţine că certificatele de integritate ar reprezenta o bombă cu efect întârziat care ar putea să explodeze chiar în mâinile ”inginerilor” sistemului electoral mixt. Pentru că ANI a avut regim ”vegetativ” vreme îndelungată e greu de imaginat cum ar putea să-şi îndeplinească funcţiile în 2018, după ce criterii vor fi eliberate certificatele, ce fapte vor cântări cel mai mult la evaluarea ”dozei de integritate” şi ”cum va elimina ANI candidaţii pe motive asupra cărora nu s-au pronunţat sentinţe definitive de judecată?!”

”Vor fi oare ”integri” candidaţii care au ”migrat” dintr-un partid în altul, sau cei care şi-au finanţat campaniile cu bani nedeclaraţi, şi în ce măsură membrii ANI sunt suficient de pregătiţi să le fie contestate judecăţile şi criteriile după care vor judeca pe alţii, sună aproape evanghelic, dar adevărat în condiţiile RM”, a adăugat expertul.

În context, Igor Munteanu atenţionează că nu există nicio constatare definitivă de la ANI care poate proba că membrii acesteia îşi i-au în serios statutul şi ştiu ce fac. ”Cum va proceda ANI cu acei candidaţi din diasporă, care nu-şi pot finanţa campania, dar şi cu acei candidaţi care se vor găsi să candideze în viitorul scrutin din raioanele estice?”

Directorul de la IDIS Viitorul a ţinut să concluzioneze că modul în care se va rezolva într-un fel sau altul cu aceste certificate ar putea să bată ultimul cui în epopeea sistemului mixt, inventat de cripto-juriştii bine-cunoscutului cartel PD-PSRM pentru ”izbânda” unui model original de democraţie” din R.Moldova, de trista faimă. ”Vai de capul vostru.”

”Şi vor fi recunoscute doar certificatele de fabricaţie locală sau vor fi recunoscute/acceptate şi certificatele/rapoartele emise de Interpol, Europol, Kroll ...?”, se întreabă ironic expertul de la Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă.

Experta de la Centrul de Resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi a ţinut să noteze pentru Radio Chişinău că certificatul de integritate ar fi o limitare a dreptului la vot şi de a fi votat. ”Mie îmi pare că este o invenţie pentru a crea bariere adiţionale pentru oamenii care vor să se înscrie în alegeri şi pentru ca să aibă o pârghie administrativă. ANI încă nu s-a pus pe picioare şi deja i se pune în cârcă aşa ceva.”

”Necesitatea prezentării aşa-numitului certificat de integritate este prevăzută şi în modificările Codului electoral operate în vara anului 2017, iar proiectul vine să modifice şi legislaţia conexă, a punctat deputatul PDM Sergiu Sârbu, unul dintre autorii proiectului precizând că documentul va cuprinde informaţii privind eventualele averi şi proprietăţi confiscate, incompatibilităţi, conflicte de interese, anumite limitări şi restricţii de a ocupa funcţii publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe