Experiment-surpriză în direct în prezenţa lui Arafat: Cât timp a trecut până a răspuns cineva la DSP Bucureşti?

Raed Arafat - gov.ro
Raed Arafat - gov.ro (Epoch Times România)

Jurnaliştii de la Digi 24 au făcut un experiment-surpriză în prezenţa şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, aflat în platoul postului TV: au sunat la câteva numere ale DSP Bucureşti pentru a vedea în cât timp ar putea fi preluat apelul unui bucureştean.

Înainte de începerea experimentului Arafat a precizat că, în mod normal, DSP trebuie să răspundă şi, în caz contrar, „trebuie să explice de ce nu răspund”.

Experimentul a fost motivat de numeroasele mesaje pe care Digi24 le-a primit din partea telespectatorilor în care aceştia s-au plâns că nu pot da de DSP, aşa cum prevede procedura, fie pentru a anunţa că au fost contacţi ai unei persoane pozitive, fie pentru a anunţa că au fost depistaţi cu COVID-19, fie pentru a afla rezultatul unui test pentru SARS-cov-2.

De asemenea, şeful DSU a explicat că persoanele care vor să sune la DSP trebuie să o facă doar în cazul unei probleme. De exemplu, eşti “contact” al unei persoane bolnave cu Covid sau ai fost depistat pozitiv şi doreşti să afli care sunt paşii următori. Totul, în cazul în care eşti asimptomatic.

Dar, în cazul în care o persoană are simptome specifice Covid, nu se simte bine, are o urgenţă, nu poate respira, atunci se sună la 112, a mai explicat Arafat, adăugând că, în România, nu toţi contacţii bolnavilor de Covid se testează, însă trebuie să stea 14 zile la izolare.

„Dacă în timpul acesta apar simptome, abia atunci sunt testaţi. Chiar dacă respectiva persoană se testează pe cont propriu, iar testul este negativ, tot trebuie să stea în izolare până la sfârşitul celor 14 zile. Este o procedură indicată şi în alte ţări”, a precizat şeful DSU.

În ceea ce priveşte experimentul în sine, după găsirea a câtorva numere de telefon ale DSP pe Internet, au avut loc cel puţin şase sau şapte încercări de apel în direct, din studio, fără reuşită, toate având „ton ocupat” sau „Clientul apelat nu răspunde”.

După aproximativ 30 de minute, spre sfârşitul emisiunii, a răspuns cineva la capătul celălalt al liniei: „Da, vă rog, bună seara, medicul de gardă, doctor Ilie, DSP Bucureşti, vă rog”.

Medicul a explicat că în acel moment erau de gardă trei persoane care nu mai făceau faţă la numărul de apeluri telefonice.

„Pot să crească numărul (personalului). E un oraş mare. Poate că într-adevăr, trebuie schimbat modul, nu ştiu care e modul în care sunt legate telefoanele, trebuie să fie un număr care să meargă la mai multe apeluri. Noi suntem deja de patru-cinci luni în pandemie, lăsând la o parte toate disfuncţionalităţile şi toate problemele care au fost - că de fiecare dată când vrei să te aprofundezi, iarăşi îţi vine altă problema să o rezolvi, paralelă cu ce trebuie să faci. Eu asta trebuie să o zic: adică s-a pierdut foarte mult timp pe care alte ţări l-au folosit în pregătire mai departe; noi l-am pierdut să răspundem la unii şi la alţii 1.000 de chestii. Dar e normal, să zicem, aşa e la noi”, a reacţionat Arafat.

Totodată, şeful DSU a subliniat că România trebuie să se pregătească mai bine pentru că, în opinia sa, „va veni poate o perioadă mai grea în toamnă, când o să ai şi gripă, o să ai şi Covid, o să ai şi alte probleme, poate o să avem din nou cazuri infectate, poate din nou ne creşte numărul cazurilor, dacă acum vom reuşi să-l scădem”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne