Există unicorni! - O crescătoare de reni din Norvegia găseşte primul unicorn real în turma sa

O crescătoare de reni din Norvegia descoperă în turma sa un ren atât de special încât şi Rudolph s-ar teme să nu-şi piardă locul. Acest ren are o strălucire aparte şi poate fi o dovadă că unicornii chiar există!
S-a dovedit că animalul tânăr avea de fapt un al treilea corn, care amintea puternic de cornul unui unicorn.
S-a dovedit că animalul tânăr avea de fapt un al treilea corn, care amintea puternic de cornul unui unicorn. (Facebook / Maret Elle Varsi)

Crescătoarea de reni Maret Elle Varsi a oferit dovada: unicornii nu mai sunt creaturi mitice, ele există într-adevăr. De fapt, ea a descoperit un unicorn în timpul numărării efectivului de reni, la sfârşitul lunii septembrie. „Am examinat cu toţii animalele şi le-am făcut injecţii, când dintr-o dată o colegă a strigat că a găsit un ren foarte special”, a declarat Maret pentru NRK.

La aflarea veştii toată lumea a fugit pentru a vedea renul special şi surpriza a fost mare. Maret şi colegii ei au văzut poate primul unicorn adevărat. În mijlocul frunţii sale se afla un al treilea corn. „Nu am văzut niciodată un ren cu coarne în mijlocul frunţii, nici măcar tatăl meu care a lucrat toată viaţa la ferma de reni”, spune Maret.

Unicornii nu se înrudesc cu caii, ci cu renii

S-a dovedit că animalul tânăr avea de fapt un al treilea corn, care amintea puternic de cornul unui unicorn. Maret nu ştie cum s-a putut întâmpla aşa ceva, dar spune că renilor mai în vârstă deseori le creşte un al treilea corn, în locurile în care au avut anterior răni. Acest ren este încă tânăr şi nu a avut niciodată răni, subliniază Maret, de asemenea s-a comportat complet normal.

Ren-unicorn
Ren-unicorn (Facebook/Maret Elle Varsi)

După ce a postat fotografia pe Facebook, mulţi au spus că nu este ceva neobişnuit să vezi un ren cu trei coarne. Este ciudat însă că acest corn creşte exact în mijlocul frunţii şi că acolo este cea mai groasă parte a craniului, spune crescătoarea de reni.

„Oioioi, a fost o călătorie frumoasă la fermă, probabil a apărut dintr-un film Disney!”, a spus zâmbind Torkild Tveraa, cercetător la Institutul Norvegian de Ştiinţe Naturale. Cu toate acestea, nici el, nici oricine altcineva din lume nu a mai văzut vreodată un ren-unicorn.

O crescătoare de reni din Norvegia descoperă un ren foarte special în turma sa, încât şi Rudolph s-ar teme să-şi piardă locul.
O crescătoare de reni din Norvegia descoperă un ren foarte special în turma sa, încât şi Rudolph s-ar teme să-şi piardă locul. (Foto: iStock)

Lars Folkow, profesor de zoopsihologie, a spus: „Celelalte coarne nu au blană, dar dintr-o dată, un al treilea corn pare să crească şi blana este încă acolo. Asta e ciudat! Dacă doriţi să ştiţi de ce se întâmplă acest lucru, trebuie să aflaţi dacă a existat o rană în zona craniului”.

Un milion de dolari pentru un adevărat unicorn

Crescătoarea de reni confirmă faptul că acesta nu s-a comportat neobişnuit în turmă. Ea crede, de asemenea, că nu părea să sufere. După ce a făcut câteva fotografii, l-a eliberat înapoi la păşune. Maret a botezat renul Disney.

"Am etichetat-o pe Disney în postarea mea pe Facebook şi am propus un milion de dolari ca preţ, dar până acum nu am primit nici un răspuns", a spus Maret zâmbind.

În mitofolclorul românesc

Acum câţiva ani, la Radovanu, judeţul Călăraşi, în arealul celebrei culturi Gumelniţa, ce a înflorit în mileniul V î.e.n. pe teritoriul actualei Muntenii, a fost descoperit un superb cap de Inorog, din lut ars, care actualmente se află în Muzeul din Olteniţa. Cu siguranţă, Inorogul de Gumelniţa avea rol magic. Pe o gemă tracică, acest animal suprafiresc apare sub formă de leu cu un corn în frunte. Tot din perioada antică s-au descoperit monede dacice cu calul cu corn, deci cu Inorogul. El a fost încrustat şi într-unul din templele de cretă de la Murfatlar, judeţul Constanţa, despre care istoricii spun că ar data de prin veacurile VII-VIII e.n.

Aşadar, Inorogul, real sau imaginar, face parte din cultura noastră de mai bine de şapte milenii! Ceea ce este şi mai frumos e că el s-a păstrat până astăzi în mitofolclorul românesc, unde apare ca un cal alb, năzdrăvan, cu un corn în frunte şi cu o piatră scumpă la rădăcina cornului, cu ochii albaştri, nobil, sentimental, simbol al dragostei caste.

În stare de veghe, Inorogul este de neînvins şi, după ce îşi zdrobeşte duşmanii, aleargă prin codri sau pe munţi. Atât cornul, cât şi coama, blana şi copitele lui sunt la mare preţ în farmacologia magică românească, devenind leacuri pentru toate bolile. Imaginea fabuloasă a Inorogului a pătruns şi în heraldica valahă, de pildă pe stema învăţatului Nicolae Olahus. Sub formă de capricorn apare în stema lui Neagoe Basarab, voievod al Ţării Româneşti, pe piatra de mormânt de la Curtea de Argeş. În vestita „Istorie ieroglifică” de Dimitrie Cantemir, autorul se înfăţişează pe sine însuşi ca Inorog, simbol al nobleţii, cinstei şi vitejiei.

În celebra carte populară „Fiore di virtu”, care a circulat şi în Ţările Române sub titlul de „Floarea darurilor”, se povesteşte şi despre Leoncorn, leu cu corn în frunte, care „are multă dulceaţă, ca să şază lângă fată şi deacă veade vreo fată, el îndată mearge la dânsa şi adoarme în braţele ei; şi atuncea vin vânătorii de-l prind... Într-alt chip nu să poate prinde”. Un loc important îl ocupă Inorogul în „Fiziologul”, un straniu tratat de zoologie, care a circulat în Evul Mediu prin toată Europa, inclusiv prin Ţările Române. În general, se crede că „Fiziologul” a fost alcătuit în Egipt prin veacul al II-lea, apoi a trecut în Bizanţ şi de acolo, prin veacurile IV-V în Occidentul latin, unde era cunoscut sub denumirea de „Bestiarii”.

În literatura străină, Inorogul se mai cheamă şi Unicorn sau Licornă, fiind pomenit şi în scrierile lui Aristotel, Saint Thomas, Saint Gregory, precum şi în povestirile despre Gingis-Han. Din toate aceste surse, ca şi din altele, se reflectă faptul că autorii lor considerau Inorogul drept o fiinţă foarte reală!

În dicţionare, este definit ca „un animal mitic, în general descris ca având corpul şi capul unui cal, picioarele din spate ale unui cerb, coada unui leu, cu un corn în mijlocul frunţii”. În Asia este denumit „Animalul de Zăpadă”, luând forma unei capre de Angora cu un singur corn. Chinezii îl descriau ca având trupul de căprioară, copitele de cal şi coada de leu, numindu-l K’i-lin. Pentru ei, Inorogul reprezintă înţelepciunea.

De-a lungul vremii, apariţiile lui semnificau un fel de avertisment pentru oameni. O ceată de războinici ai lui Gingis-Han a raportat vederea unui Inorog, ceea ce a fost interpretat ca un semn pentru oprirea luptelor. După această înştiinţare, Mongolia a încetat planurile de război. În mitologia chineză, Inorogul era animalul care venea printre oameni numai cu misiuni foarte importante. Glasul lui era nemaipomenit de frumos, semănând cu clinchetul armonios al clopoţeilor. Blândeţea lui era atât de mare încât îşi sălta picioarele foarte sus, ca să nu calce nici o vieţuitoare.

Inorogul era foarte puternic, un conducător în regnul animalelor. Cu toate acestea el trăia în solitudine şi se credea că este imposibil de prins. Ivirea lui era interpretată ca un semn de bine, iar faptul că nu a mai fost văzut de prea multe veacuri înseamnă că trăim într-o vreme necurată. Se spune că Inorogul va apărea din nou la timpul potrivit, când oamenii se vor lepăda de răutate.

Să fi sosit oare timpul potrivit?