Oamenii de ştiinţă au compilat o listă cu principalele 100 de specii pe cale de dispariţie

Priceless or Worthless? - coperta
Priceless or Worthless? - coperta (Societatea Zoologică Londoneză şi Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii)

Un leneş cu trei degete nativ într-o mică insulă din largul Panama, un tip de cameleon din Madagascar numit după personajul fictiv "Tarzan" şi aşa-numitul "unicorn asiatic" sunt printre primele 100 de specii pe cale de dispariţie din lume.

Grupurile de conservare au publicat o listă cu principalele 100 de specii pe cale de dispariţie din lume, întrebând dacă aceste animale, ciuperci şi plante sunt "de nepreţuit sau fără valoare?"

"Comunităţile de donatori şi mişcările de conservare înclină tot mai mult spre o abordare "ce poate natura să facă pentru noi", în care speciile şi habitatele sălbatice sunt evaluate şi prioritizate în funcţie de serviciile pe care le aduc oamenilor", a spus marţi profesorul Jonathan Baillie, director de conservare al Societăţii Zoologică, într-o declaraţie.

"Acest lucru a îngreunat munca adepţilor conservării de a proteja cele mai ameninţate specii de pe planetă", a continuat Baillie.

"În timp ce valoarea utilitară a naturii este importantă, conservarea merge dincolo de acest lucru", a susţinut el. "Au aceste specii dreptul de a supravieţui sau avem noi dreptul să le facem să dispară?"

Lista de specii ameninţate a fost selectată de peste 8000 de oameni de ştiinţă din cadrul Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, în colaborare cu Societatea Zoologică din Londra.

Lista speră să crească gradul de conştientizare a animalelor considerate "fără valoare", dar a subliniat că aceste 100 de specii, printre care se află şi saola, care trăieşte în junglele izolate din Asia de Sud - numită "unicornul asiatic" datorită rarităţii sale extreme - vor dispărea în totalitate dacă nu are loc nicio intervenţie. Doar câteva zeci de saola mai există în sălbăticie.

Titlul raportului "De nepreţuit sau fără valoare" este menit să conteste modul în care este aplicat status quo-ul conservării. Autorii raportului consideră că eforturile de conservare au fost în principal axate pe specii bine-cunoscute, cum ar fi urşii panda şi rinocerul javanez.

Grupurile de conservare au spus, de exemplu, că băşica viu colorată de salcie, un tip de ciupercă găsită doar într-o zonă mică din Ţara Galilor, este în declin şi ar putea fi uşor distrusă complet.

Carismaticul pigmeu leneş cu trei degete, care are doar jumătate din dimensiunea vărului său, leneşul cu guler maro, se găseşte pe insula Escudo din largul coastei Panama şi este extrem de ameninţat.

Alte specii includ gibonul Hainan, un primat care se găseşte doar în insula Hainan din China. Conform unei numărări recente, mai există doar 22 de indivizi.

Raportul a enumerat speciile în ordine alfabetică, începând cu broasca ţestoasă brăzdar (Astrochelys yniphora), care există doar în Madagascar. Între 440 şi 770 de indivizi mai trăiesc, ameninţarea lor principală fiind comerţul ilegal cu animale de companie.

În mod similar, un tip de plantă carnivoră din Filipine, care se hrăneşte cu insecte, este critic ameninţată de braconaj.

"Dacă credem că aceste specii sunt de nepreţuit, este timpul ca guvernul, comunitatea de conservare şi industria să-şi intensifice acţiunile şi să arate generaţiilor viitoare că apreciem toate formele de viaţă", a spus Baillie.

Cu toate acestea, alte grupuri de conservare au spus că este imposibil să salvăm toate speciile ameninţate.

"În mod ideal, am putea încerca să salvăm fiecare specie de pe planetă, deoarece totul în natură este conectat, la fel cum sunt soluţiile noastre la problemele de mediu", a relatat Sybille Klenzendorf, directorul de conservare al World Wildlife Fund, pentru NBC. "Cu toate acestea, pentru că salvarea fiecărei specii ar fi o muncă titanică, trebuie să ne concentrăm eforturile asupra conservării naturii ca un întreg."

Dar atunci când aceste specii pe cale de dispariţie vor dispărea, ele "nu vor mai putea fi înlocuite", au susţinut autorii raportului.