Clapper: Nu există dovezi directe privind implicarea terorismului în cazul avionului rusesc prăbuşit în Sinai

Directorul Agenţiei Naţionale de Informaţii a SUA a declarat că nu există încă dovezi care să susţină că teroriştii au doborât avionul rusesc în Egipt. Comentariile sporesc confuzia în privinţa cauzei acestei tragedii aeriene.
James R. Clapper, Directorul Serviciilor Secrete americane, 2 octombrie 2013 în Congres
James R. Clapper, Directorul Serviciilor Secrete americane, 2 octombrie 2013 în Congres (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

James Clapper, directorul Agenţiei Naţionale de Informaţii a SUA, a declarat luni că deşi nu există nicio dovadă care să indice că un atac terorist ar fi fost în spatele prăbuşirii avionului rusesc deasupra peninsulei egiptene Sinai, totuşi aceasta rămâne o cauză posibilă.

“Încă nu avem nicio dovadă directă privind implicarea terorismului”, a declarat Clapper în Washington. “Este improbabil [să fie avut loc un atac terorist], dar nu aş exclude posibilitatea.”

El a adăugat că, deşi grupul jihadist Statul Islamic are o prezenţă în Sinai, el nu crede că această organizaţie teroristă are capabilitatea de a doborî un avion la o altitudine de peste 9.000 de metri.

Grupul din Sinai afiliat la Statul Islamic şi-a asumat sâmbătă responsabilitatea pentru doborârea avionului, dar aceste afirmaţii nu au putut fi validate. Oficialii ruşi şi egipteni au respins afirmaţiile.

Comentariile lui Clapper sporesc confuzia privind această tragedie în care au fost ucişi toţi cei 224 de oameni aflaţi la bordul avionului, care s-a dezmembrat în aer la doar 23 de minute după ce a decolat sâmbătă de pe aeroportul staţiunii egiptene Sharm el-Sheikh spre St. Petersburg.

MetroJet, compania aeriană care a operat avionul, a declarat luni că prăbuşirea nu a fost cauzată de o eroare tehnică sau de pilotaj.

Alexander Smirnov, adjunct al directorului general al MetroJet, a declarat că “impactul extern” ar putea explica de ce avionul Airbus A321-200 s-a dezmembrat în aer în timpul zborului. El nu a specificat ce anume ar putea constitui un impact extern.

Alexander Neradko, director al Agenţiei ruse pentru Aviaţie, a declarat că afirmaţiile companiei MetroJet sunt premature şi nu sunt bazate pe dovezi reale. Neradko a declarat că investigatorii vor afla cauza prăbuşirii doar după examinarea cutiei negre şi a fragmentelor avionului.

Rămăşiţele avionului sunt împrăştiate pe o suprafaţă de câţiva kilometri pătraţi, ceea ce sugerează că acesta s-a dezmembrat la o altitudine mare.