EXCLUSIV. Plângere împotriva procurorului care a clasat iniţial dosarul "10 August"

Vlad Gheorghe
Vlad Gheorghe (Epoch Times Romania)

Vlad Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuţi protestatari din 2018, care la manifestaţia din 10 august a fost lovit de către jandarmi deşi era cu mâinile ridicate deasupra capului, s-a prezentat, miercuri, la sediul Inspecţiei Judiciare pentru a depune plângere împotriva procurorului Doru Stoica, cel care a clasat parţial dosarul “10 August”.

De profesie jurist, Vlad Gheorghe susţine că demersul său este necesar chiar în contextul în care procurorul-şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a respins, marţi, soluţia de clasare sub aspectul săvârşirii de către Laurenţiu Cazan, Chirică Mihai şi Sebastian Cucoş a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

„Este necesar pentru că ceea ce a scris acest domn procuror în acea ordonanţă infamă de clasare deja depăşeşte zona de toleranţă a unor erori juridice sau erori umane. A ţinut dosarul un an de zile pe loc, an pe care noi, victimele am pierdut un an de zile cu această cercetare, […] pentru că nu avem nici acum răspunsuri, ci dimpotrivă, sunt tot felul de întrebări. [...]

Dosarul era atât de clar: erau mii şi mii de ore de înregistrări video despre ce s-a întâmplat acolo. Astăzi, din cauza acestui domn procuror, şi cred că mai sunt şi alte persoane în jurul dânsului, […], cer cercetarea dânsului pentru grave prejudicii aduse cercetării acestui dosar şi, implicit, şi nouă, victimelor”, afirmă victima violenţelor jandarmilor din 10 August 2018.

Vlad Gheorghe consideră că cei care au contribuit la împiedicarea bunului mers al dosarului trebuie să fie persoane din Ministerul de Interne, pentru că “ceea ce şi-a asumat în acel text acest domn procuror este specific unui limbaj militar”.

Concret, se vorbeşte despre “victime colaterale acceptabile”, despre “intervenţii, moduri, operaţiuni” - lucruri specifice militarilor, specifice unor teatre de operaţiuni pe care un procuror specializat în infracţiuni de IT, aşa cum este procurorul Stoica, nu prea avea de unde să le cunoască atât de bine astfel încât să le treacă într-un rechizitoriu.

“Asta mă duce cu gândul direct spre Jandarmerie, pentru că sunt exprimări tipice lor, care nu aveau ce să caute într-un document făcut de jurişti”, declară Vlad Gheorghe.

Declaraţiile complete în materialul video