EXCLUSIV - Petrom îşi vinde divizia de gaz lichefiat. Patriciu şi Cristi Borcea, printre cei interesaţi

Petrom îşi vinde divizia de gaz petrolier lichefiat, Petrom LPG, iar printre cei interesaţi sunt firmele Gaz Sud, unde omul de afaceri Dinu Patriciu este partener, şi Transpeco, în acţionariatul căreia se află Cristi Borcea, managerul clubului Dinamo, au declarat, pentru NewsIn, surse din sector.
Sediu PETROM. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
20.04.2012

Petrom îşi vinde divizia de gaz petrolier lichefiat, Petrom LPG, iar printre cei interesaţi sunt firmele Gaz Sud, unde omul de afaceri Dinu Patriciu este partener, şi Transpeco, în acţionariatul căreia se află Cristi Borcea, managerul clubului Dinamo, au declarat, pentru NewsIn, surse din sector.

"Petrom vrea să-şi externalizeze în perioada următoare activitatea de comercializare a gazului petrolier lichefiat. Anunţul a fost făcut anul trecut, iar prin companiile care şi-au arătat interesul pentru preluarea acestui business se numără Total (Franţa), CEZ, Flara (parte a UGI Corporation - SUA), două fonduri de investiţii şi două companii cu capital românesc", au spus sursele.

Potrivit acestora, patru firme au fost selectate pentru pentru etapa finală - Gaz Sud, Transpeco, CEZ şi Flara.

Valoarea business-ului Petrom LPG ar fi de circa 200 de milioane de euro, dar tranzacţia care se pregăteşte va avea o valoare oficială în jur de doar 20-30 de milioane de euro. "Valoarea corespunde cu evoluţia pieţei de profil şi cu deprecierea activelor, aceasta fiind cu mult sub valoarea estimată a afacerii", au comentat sursele menţionate.

Viitorul proprietar va prelua şi partea de trading intern cu GPL, urmând ca Petrom să gestioneze partea de trading extern.

Pe partea de trading intern, Petrom LPG comercializează circa 5-6.000 de tone de gaz petrolier lichefiat pe lună, iar pe segmentul de retail - circa 10.000 de tone.

Gaz Sud este o companie de distribuţie a gazelor naturale în jurul Bucureştiului, controlată începând din 2008 de fondul de investiţii ceh PPF Investments Limited.

În toamna 2011, PPF a anunţat că a decis să se asocieze în acest business cu omul de afaceri Dinu Patriciu. La acea dată, la conducerea Gaz Sud a venit Alexandrul Bucşă, fost manager în cadrul Rompetrol şi Oltchim.

Contactat de NewsIn, Alexandru Bucşă a negat faptul că Gaz Sud ar fi interesat de preluarea Petrom LPG.

Firma Transpeco este deţinută în proporţie de 50% de omul de afaceri Cristi Borcea, director executiv al clubului de fotbal Dinamo.

El a mai avut afaceri în acest domeniu în trecut. A pus pe picioare Crimbo Gaz, firmă de distribuţie a buteliilor pe care a vândut-o în 2008 către olandezii de la SHV. La acea dată, Crimbo Gaz a fost redenumită Prima Gaz. SHV s-a retras de pe piaţă la începutul acestui an, după trei ani de pierderi.

SHV a cumpărat Crimbo Gas cu 24 de milioane de euro. Potrivit unor surse din sector, odată cu decizia de a ieşi din România, cei de la Pima Gaz a vândut către Crimbo International (50% Corneiu Gădoiu de la Transpeco şi 50% Borcea), depozitul de la Arad şi statia de îmbuteliere de la Slatina.

De asemenea, au mai vândut către Crimbo Business (50% Borcea şi 50% Costel Rizescu -fost proiectar al business-ului) staţia de îmbuteliere Făurei şi depozitele de la Bujoreanca şi Săvineşti.

Pe toate aceste activităţi, olandezii au obţinut circa 7 milioane de euro.

Trasnpeco asigură deja servicii de logisitică pentru Petrom.

Cristi Borcea nu a putut fi contactat până la ora transmiterii acestei ştiri, iar reprezentanţii Petrom au precizat că vor transmite un punct de vedere.

Petrom a cumpărat divizia de gaz petrolier lichefiat de la Shell în 2007, iar în 2008 a redenumit-o Petrom LPG.

Petrom produce gaz petrolier lichefiat în rafinăria Petrobrazi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor