EXCLUSIV. În jur de 150 de poliţişti, infectaţi. Radiografia unui sistem bolnav. Dezvăluiri din culise

Cosmin Andreica
Cosmin Andreica

Poliţiştii au fost carne de tun în perioada stării de urgenţă, acuză Cosmin Andreica, liderul sindicatului poliţiştilor EUROPOL, în condiţiile în care MAI a confirmat recent că peste 500 de angajaţi ai săi au fost infectaţi iar 2 dintre aceştia au murit.

Potrivit lui Andreica, numărul celor infectaţi este chiar mic având în vedere că la începutul pandemiei poliţiştii n-au avut de niciunele. Căci, spune sindicalistul, deşi MAI se laudă că le-a dat un milion de măşti, măştile acelea erau doar pe hârtie, la poliţişti neajungând, deşi aceştia au legitimat milioane de persoane, au oprit sute de mii de maşini, ceea ce înseamnă că au fost expuşi permanent. Şi expuneau şi cetăţeanul cu care interacţionau.

"La începutul stării de urgenţă nu am avut măşti, mănuşi, viziere, organizaţia noastră cel puţin a achiziţionat 3 tone de dezinfectant şi câteva zeci de mii de măşti şi mănuşi. (...)

La un post de poliţie din Olt patru colegi au primit două măşti, jumătate de litru de dezinfectant şi 3 perechi de mănuşi pentru 2 săptămâni. Păi nici nu ştiu cum aş putea să vă spun că le-au împărţit. Oricum ei au primit sfatul să folosească doar o mănuşă că oricum sunt din latex şi nu e o problemă şi să folosească doar una să facă economie. Toate aceste situaţii în care s-a făcut rabat de la siguranţa poliţiştilor au determinat aceste infectări. În spatele fiecărei infectări există sub o formă sau alta o neglijenţă a unui factor de conducere din unitatea respectivă de poliţie.

(...) A fost şi o frustrare din partea colegilor pentru că pe măsură ce avansam în starea de urgenţă vedeam că primim echipamente din Turcia, că primim chartere cu milioane de combinezoane, măşti şi culmea niciuna din acele măşti nu au ajuns la poliţie. Nici măcar în situaţia în care colegii noştri de la investigaţii criminale au depistat o reţea care vindea în mod nelegal echipamente de protecţie. Noi le-am confiscat şi le-am pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii în timp ce noi nu aveam. (...)

Pe lângă faptul că măştile primite de poliţişti au fost puţine, au fost şi proaste, a subliniat Andreica

"Să ştiţi că şi noi putem fi martori în achiziţia pe care au făcut-o cei de la Unifarm cu măştile din Turcia pentru că o perioadă lungă din timp au fost distribuite la nivelul poliţiei măşti cu un singur strat care erau măşti artizanale, nu de protecţie.. şi sigur le-am folosit pe acelea că altele nu aveam. Am fost şi noi beneficiarii echipamentelor achiziţionate în perioada stării de urgenţă şi care sub nicio formă nu corespundeau nevoilor noastre din teren.

Nici cu instruirea n-au stat mai bine poliţiştii. MAI-ul a avut grijă să le spună că fac parte din categoria celor care nu se îmbolnăvesc şi dacă se vor îmbolnăvi nu vor avea mari simptome, dar instructaje şi proceduri nu le-a făcut.

"N-am beneficiat de instructaje, s-au făcut multe compromisuri. Au fost fel de fel de stupizenii pe care le-am avut mai ales din partea şefilor. (...) În primele zile când s-a dat prima ordonanţă militară am văzut mii de poliţişti care au fost scoşi în stradă să dea bine ministerul, care se aplecau şi deschideau geamul şi erau la 30 de cm de cetăţean, puneau mâna pe documente. Apropos de documente, poliţia a însoţit coloane de persoane care veneau din străinătate la localitatea de domiciliu şi am avut un caz de infectare la Neamţ pentru că un poliţist a pus mâna pe documente. N-am beneficiat de recomandări clare, de proceduri, în mod nejustificat n-au existat proceduri. (... ) până n-au apărut specialiştii la televizor să spună că atunci când se deschide uşa unei persoane izolate la domiciliu există un pericol mare de contaminare... au fost multe situaţii în care colegii au fost trimişi la teren doar să iasă la număr şi să dea bine."

Şi dacă echipamente şi proceduri n-au avut, s-au bucurat însă de ameninţări.

"La începutul stării de urgenţă şeful poliţiei sector 2 îi ameninţa pe poliţişti că dacă mai pretind măşti şi mănuşi la serviciu îi va cerceta penal pentru că refuză să interacţioneze cu cetăţenii dacă nu au măşti. Poliţiştii au legitimat milioane de persoane, au oprit sute de mii de maşini, ceea ce înseamnă că au fost expuşi permanent.

Am formulat o plangere penală contra lui dar procurorii au apreciat că nu au fost iîntrunite elementele constitutive ale unei infractţuni că i-a amenintat pe poliţişti că îi va achenta penal pentru zădarnicirea combaterii bolilor.” a explicat Andreica.

Pe de altă parte, în timp ce poliţiştii erau trimişi în stradă pentru ca ministrul de Interne să îşi facă imagine, şefii aveau grijă să se protejeze şi să lucreze la PR-ul ministerului şi al lui Vela, a mai explicat sindicalistul.

"Partea mai comică a fost că în perioada stării de urgenţă nu mai vedeai picior de şef, se închideau în birouri, nu mai mergeau în control, nu mai veneau la şedinţele de coordonare. La un moment dat la Constanţa voiau să le închidă vestiarul pentru că era lângă biroul şefului şi se gândea că dacă vin poliţiştii în uniforme potenţial contaminate din teren virusul să intre pe sub uşa biroului său şi să contamineze şi el. Şi la un moment dat poliţiştii au fost obligaţi vreo două zile să se schimbe acasă de uniformă deşi aveau vestiar.

Am avut o situaţie când un şef de la Olt îi punea pe poliţişti să folosească pixuri pe care să le pună în sticle de plastic de jumătate de litru pe care să le ofere contravenienţilor să semneze procesele verbale iar la întoarcere sticlele erau verificate ca nu cumva vreun pix să intre în unitatea de poliţe unde el îşi petrecea timpul.", a declarat Andreica.

Nu în ultimul rând, poliţistul a acuzat că Vela a avut grijă mai mult de imaginea lui decât de poliţişti şi că MAI-ul a lucrat din greu pentru PR neglijând însă sănătatea oamenilor.

"Urmează două tururi de alegeri, e foarte vizibil că de fapt atenţia ministrului este de a fructifica orice fel de situaţie pe care poate să o asocieze cu imaginea lui însă acea imagine pe care vrea să o creeze nu are nicio legătură cu realitatea. (...)

"Inclusiv acele detaşări heirupiste pe care le-a luat conducerea ministerului pentru a demonstra că scoate din birouri oamenii... cei 1900 de detaşaţi care au venit la secţii şi IPJ-uri, ei săracii au venit carne de tun. Am văzut gimnaste, boxeri, taragotişti, pe Lupu Rednic l-am văzut, a fost cu circul Globus pe străzi. Nu ei sunt de vină, sistemul e de vină.", a subliniat Andreica.

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video.

Reamintim că MAI a confirmat recent într-un răspuns la o solicitare pe legea 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public formulată de liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, că peste 500 de angajaţi din structurile sale au fost infectaţi cu coronavirus.

Dintre cei 513 angajaţi MAI confirmaţi pozitiv cu virusul care a pus pe jar planeta, cei mai mulţi - 162 - sunt de la IGSU (Inspectoratul General pentru Situaţii de urgenţă), 143 de la Poliţia Română, 108 sunt jandarmi, 20 sunt poliţişti de frontieră şi alţi 80 fac parte din alte structuri.

Din totalul angajaţilor confirmaţi cu virusul COVID - 19 doi au decedat, respectiv un angajat al IGSU şi unul al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Angajatul IGPR decedat avea 48 de ani şi, potrivit lui Cosmin Andreica, nu avea comorbidităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne