Evolutia - este selectia complet fireasca?

Diversitatea de specii descoperite de Darwin în Insulele Galapagos l-au facut sa se gandeasca la modul în care au apărut
Diversitatea de specii descoperite de Darwin în Insulele Galapagos l-au facut sa se gandeasca la modul în care au apărut (AFP)

Teoria evolutiei, care a aparut cu aproape 150 de ani in urma, a avut o influenta enorma asupra gandirii si conceptiilor in lumea contemporana. Ce spune totusi teoria evolutiei si cum afecteaza ea vietile noastre?

Teoria evolutiei lui Darwin, reprezentand pentru multi teoria care explica cum speciile de plante si animale de pe Pamant au ajuns la diversitate, a patruns in constiinta societatii in mod constant, fiind astazi teoria de baza pentru cercetarile biologice. In ce consta aceasta teorie si care este provocarea pentru noi si pentru ea insasi?

Geologul si colectionarul britanic Charles Darwin (1809-1882) a studiat teologia, biologia si geologia. Dupa absolvirea scolii, Darwin a intreprins o calatorie de 5 ani in America de Sud la bordul vaporului "Beagle". In timpul calatoriei a fost frapat de diversitatea organismelor, pe care le-a descoperit acolo. Datorita acestora si intrebarilor care au aparut ca urmare, Darwin a hotarat sa se dedice studiului florei si faunei. In 1838, la doi ani dupa intoarcerea din calatorie, a inceput sa lucreze la teoria evolutiei, care explica dezvoltarea speciilor ca pe un proces de "selectie naturala", realizata de natura.

Conform teoriei selectiei naturale, toate speciile de pe planeta noastra au evoluat pe parcursul a milioane de ani. In procesul de dezvoltare cele mai adaptate specii la mediul sau supravietuiesc si se reproduc. Ele transmit informatiile lor genetice mai multor mostenitori si frecventa de transmitere a acestora este in permanenta crestere in randul populatiei. Astfel, conform lui Darwin, fiecare generatie noua a populatiei are o sansa mai mare de supravietuire. Cum se explica acest mecanism, in cazul in care exista modificari in informatiile genetice, care permit respectivei populatii sa se dezvolte? Pentru a raspunde la aceste intrebari, Darwin a propus o teorie pentru intelegerea acestor schimbari - un proces de mutatie genetica, care este de fapt o eroare in procesul de copiere a informatiei genetice. Modificarile dezordonate in moleculele de ADN, se transmit urmatoarei generatii.

Darwin nu se grabea sa faca publica teoria sa. Timp de 21 de ani de la inaintarea ipotezei sale, el continua sa lucreze la aceasta si a explorat aproximativ 10.000 de specii. Se temea sa o publice, fiind prea indrazneata, revolutionara, nu din cauza ca descria procesul de evolutie, ci fiindca, in conformitate cu aceasta teorie, evolutia vietii pe Pamant nu mai era creatia unei Puteri Supreme. Abia in 1859, dupa ce Darwin a aflat ca prietenul sau Alfred Wallace este autorul unui articol cu concluzii similare, a publicat cartea sa "Originea speciilor" facand senzatie in societate.

Dupa 12 ani, Darwin a provocat o senzatie si mai mare, publicand cartea "Originea omului". In aceasta carte, el a mers si mai departe, dezvoltand teoria sa, concentrandu-se in principal pe originile rasei umane. A asteptat 18 ani, fara sa indrazneasca sa publice concluziile sale. In noua carte se spune ca omul si maimuta au un stramos comun.

Este important sa ne reamintim ca Darwin a publicat teoria sa in anii cand lumea occidentala, in special Europa, s-a eliberat de hegemonia Bisericii, care incerca cu forta sa-si impuna punctul de vedere. Oamenii de stiinta si filosofii au imbratisat cu entuziasm teoria lui Darwin, care, in opinia lor, provoaca biserica si explica unele lucruri fara participare divina.

Trebuie de mentionat faptul ca, pe parcursul anilor au aparut suplimente la teoria sa, precum si alte ipoteze, care sustin aceiasi idee. Cea mai importanta dintre acestea a fost numita "sinteza moderna a evolutiei". Aceasta teorie a fost elaborata in 1936-1947. Astfel, astazi, dupa un proces lung si complicat de recunoastere si armonizare a teoriei cu diferite constatari si descoperiri, de la mijlocul secolului XX, teoria selectiei naturale a lui Darwin a fost acceptata in lumea stiintifica ca o explicatie acceptabila a procesului de dezvoltare.

Poate ca exista o anumita forta calauzitoare?

In ultimii ani, s-a dezvoltat o alta teorie numita „Conceptia Inteligenta” (CI). Aceasta teorie presupune ca procesul de evolutie, reflectat in natura, este directionat nu de intamplare, ci de o inteligenta invizibila, care actioneaza ca o forta calauzitoare in dezvoltarea proceselor istorice. Aceasta teorie nu se leaga direct de Dumnezeu (al diferitor religii), si nu presupune ca lumea a fost creata cu cateva mii de ani in urma, similar descrierilor din „Geneza” (prima carte a Torei). Potrivit acestei doctrine, procesul de dezvoltare, pe care il observam, este bine planificat de o forta care ghideaza procesul de dezvoltare, astfel incat micsoreaza procesul lung de evolutie si intervine in acesta.

Desi initial la baza teoriei „Conceptia Inteligenta” erau factori religiosi, de-a lungul anilor s-au alaturat acesteia si savanti de renume. In legatura cu dovezile acumulate, care explica descoperirile arheologice si biologice, si in special in legatura cu absenta unor date clare care ar confirma teoria lui Darwin ("verigile lipsa" in teoria lui), acesti savanti au ajuns la concluzia ca teoria lui Darwin este gresita. Ei sugereaza ca aceasta teorie nu poate explica toate procesele complexe ascunse in lumea biologica bogata din jurul nostru. In plus, in incercarea de a explica procesele complexe de dezvoltare, care au avut loc in istorie, se denota lacune, punand sub semnul intrebarii capacitatea sa de a explica procesul de dezvoltare in integritatea sa.

Veriga lipsa

In ceea ce priveste procesul de dezvoltare umana, este demn de remarcat faptul ca exista multe goluri in teoria lui Darwin. Daca acest proces este asociat cu dezvoltarea, trebuie sa existe etapele de tranzitie de la stramosul maimuta la omul modern-homosapiens. Cu toate acestea, pana in prezent nu a fost gasite dovezi ale acestei perioade de tranzitie, care, conform teoriei a durat milioane de ani. Adeptii lui Darwin nu au fost in masura sa dovedeasca existenta lantului care leaga maimuta straveche de omul modern. Desi uneori exista aunturi ca a fost descoperita veriga lipsa, dupa o anumita perioada de timp, se demonstreaza ca este „alarma falsa”.

Cel mai celebru exemplu de „veriga lipsa” este "Lucy". Lucy este un schelet de femeie descoperit in 1978 in Etiopia, cu varsta aproximativa de 3,2 milioane de ani. Timp de multi ani Lucy a fost considerata "veriga lipsa" dintre maimuta si om. Se spera ca este o dovada suficienta a teoriei evolutiei, desi aceasta constatare a fost singulara in lantul de tranzitie de la maimuta la om, care trebuia sa fie graduala si lunga. In 2007 s-a stabilit ca "Lucy" nu face parte din lantul procesului de dezvoltare a omului modern, ci este o subspecie distincta a omului.

Pana in prezent, este clar ca exista o incertitudine in legatura cu tot ceea ce se refera la teoria de evolutie a omului din maimute. Se pare ca este vorba nu de un lant, in care lipseste o veriga, ci un intreg mozaic in care lipsesc multe componente.

In acelasi timp, de multi ani au existat descoperiri care nu se conformeaza teoriei lui Darwin. Desi acestea sunt numeroase, ele vor fi prezentate in articole ulterioare, acum ne rezumam doar la cateva dintre ele:

In 1934 langa oraselul Londra din Texas a fost facuta o descoperire arheologica, care a dobandit titlul "Ciocanul din Londra". Acest ciocan se afla in piatra, care l-a invaluit timp de milioane de ani. Conform geologilor, acest proces a inceput cu 140 milioane ani in urma, cu milioane de ani inainte de aparitia omului, dupa teoria lui Darwin. Un alt exemplu, care a fost surprinzator - sunt varfurile de sageata, a caror varsta este mai mare de 135 milioane de ani. Ele au fost gasite in Colorado.

Un alt fenomen, pe care teoria lui Darwin in prezent nu este in masura sa-l explice - este urma de pantof vechi, gasit in 1927 in Nevada, SUA. Urma a fost lasata in stratul de creta, avand varsta de 225 milioane de ani. Despre aceasta descoperire Guvart Samuel, un angajat al Muzeului de Arheologie din Auckland, a afirmat: "Cum se va descurca teoria evolutiei, cu faptul ca omul a existat cu mult inaintea perioadei, cand dupa aceasta ipoteza, maimutele au inceput sa se dezvolte".

Exista multe intrebari si multe dintre ele nu au primit inca un raspuns stiintific.

Cand trebuie aranjat mozaicul?

Dupa cum s-a mentionat deja, din mijlocul secolului trecut, evolutia darwiniana cu toate clarificarile si modificarile facute in ultimele decenii, sta azi la baza cercetarilor stiintifice. Noile descoperiri arheologice sunt explicate pe baza ipotezelor existente si sunt aranjate in mozaic, in conformitate cu punctul de vedere a evolutiei. Cu toate acestea, in cazul in care teoria evolutiei nu ar fi corecta, poate ca unele dintre descoperirile arheologice ar putea obtine cu totul alta explicatie?

alte articole din secțiunea Știință