"European Voice": Corlăţean, prestaţie neconvingătoare la Bruxelles, în faţa comisarului UE pentru Justiţie

Titus Corlăţean.
Titus Corlăţean. (www.senat.ro)
Liviu Şerbănescu
12.07.2012

Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei, s-a întâlnit miercuri la Bruxelles cu comisarul UE Viviane Reding. Ministrul nu a reuşit să o convingă că noua putere de la Bucureşti respectă statul de drept şi legile UE, relevă publicaţia "European Voice".

Jurnaliştii publicaţiei au amintit faptul că Victor Ponta şi Titus Corlăţean au mers la Bruxelles pentru a explica măsurile luate de guvernul USL, după suspendarea preşedintelui şi revocarea şefilor celor două camere ale Parlamentului.

Corlăţean a atras atenţia la întâlnirea cu Viviane Reding faţă de politizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, cadrul în care Comisia Europeană monitorizează evoluţiile din justiţia românească.

"Corlăţean a avut însă o prestaţie neconvingătoare, iar Reding are îndoieli cum că statul de drept este luat în serios de autorităţile române", a declarat un diplomat, conform "European Voice".

Viviane Reding: România riscă amânarea integrării depline în UE şi în spaţiul Schengen

Două dintre posibilele consecinţe importante ale acţiunilor din ultima vreme ale USL sunt amânarea integrării depline a României în UE şi în spaţiul Schengen. Declaraţia a fost făcută, pentru Financial Times, marţi, de către comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding.

Şansele ţării noastre de a intra în spaţiul Schengen sunt foarte mici, fără o revenire rapidă asupra măsurilor luate de premier în ultimele zile. Este vorba inclusiv despre revocarea unei ordonanţe de urgenţă care reduce atribuţiile Curţii Constituţionale şi reinstaurarea în funcţie a avocatului poporului.

Dacă nu vor fi asigurări foarte credibile şi acţiuni concrete din partea Guvernului român în privinţa restabilirii statului de drept în România, ţara ar putea pierde ani întregi în procesul de integrare deplină în UE.

Monitorizarea asupra sistemului de justiţie român ar putea fi extinsă, dacă autorităţile nu vor reveni asupra măsurilor pe care le-au luat în ultimele zile.

"Dacă nu vor fi asigurări foarte credibile şi acţiuni concrete din partea Guvernului român în privinţa restabilirii statului de drept în România, ţara ar putea pierde ani întregi în procesul de integrare deplină în UE", a declarat Reding.

Reuniune specială a Comisiei Europene, pentru discutarea situaţiei din România

Tot miercuri, comisarul UE al Justiţiei, Viviane Reding, a anunţat o reunire a Comisiei Europene, săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri, pentru a discuta despre situaţia politică din România, relevă agenţia italiană ANSA.

Înainte de a pleca miercuri la Bruxelles, Ponta a anunţat că ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, se va deplasa şi el la Bruxelles, pentru a se întâlni cu vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding, comisar pentru Justiţie şi Drepturi Fundamentale, pentru a-i explica situaţia din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor