European Voice: Lupta pentru putere din România îi alarmează pe liderii UE

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (www.gov.ro)

Capacitatea Uniunii Europene de a apăra democraţia şi statul de drept în statele membre este pusă la încercare de o acaparare a puterii în România, unde guvernul de centru-stânga a suspendat preşedintele şi a revocat cei doi preşedinţi ai camerelor parlamentare, notează joi portalul European Voice.

Premierul român Victor Ponta urmează să se întâlnească cu liderii UE joi, pentru a explica modificările legislative radicale făcute de guvernul său. El are programate întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Un raport asupra evoluţiilor din România va fi prezentat comisarilor europeni miercuri, 18 iulie, în şedinţa lor săptămânală, când vor discuta dacă ordonanţele de urgenţă emise de guvernul Ponta în ultimele zece zile au încălcat legislaţia europeană.

Ponta a sosit la Bruxelles miercuri seară şi a avut întrevederi cu Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, şi cu Hannes Swoboda, liderul grupului europarlamentar Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor.

La şedinţa de miercurea viitoare, Comisia Europeană va adopta rapoartele anuale de monitorizare cu privire la Bulgaria şi România, în conformitate cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) instituit după aderarea acestor două state la UE, în 2007. Evenimentele recente vor 'modifica semnificativ textul' raportului despre România, a declarat un oficial, menţionând că 'România mergea în direcţia corectă, dar' situaţia actuală ' ar putea pune totul sub semnul întrebării'.

La întâlnirea avută cu comisarul european pentru justiţie Viviane Reding, ministrul român al justiţiei Titus Corlăţean a avertizat asupra 'politizării' MCV. Comisia nu are însă dubii că unele măsuri ale guvernului încalcă legislaţia românească şi sunt, de aceea, relevante pentru raportul MCV. 'Prezentarea [lui Corlăţean] a fost neconvingătoare, iar Reding are îndoieli cu privire la faptul că statul de drept este luat în serios de către autorităţile române', a declarat un diplomat, citat de European Voice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe