Europarlamentarul Elmar Brok: Este inacceptabil faptul că se încearcă schimbarea rezultatului referendumului

Europarlamentarul german Elmar Brok.
Europarlamentarul german Elmar Brok. (JEAN-PIERRE MULLER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.08.2012

Europarlamentarul german Elmar Brok sprijină criticile lui Viviane Reding privind imixtiunea prim-ministrului Victor Ponta în activitatea judecătorilor CCR şi consideră ”inacceptabil” faptul că se încearcă schimbarea rezultatului referendumului printr-o nouă numărare a locuitorilor.

”Este intolerabil faptul că premierul socialist Ponta exercită presiuni asupra celei mai înalte instanţe de judecată a ţării şi, astfel, încalcă independenţa justiţiei. Nu poate fi tolerat faptul că în România judecătorii şi familiile lor sunt ameninţate”, scrie preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, pe site-ul său.

Brok critică şi modul în care Guvernul de la Bucureşti încearcă să schimbe rezultatul referendumului. ”Nu este acceptabilă încercarea de schimbare a rezultatului unei consultări populare neconvenabile, după încheierea sa. Încercarea lui Ponta de a-l demite pe Băsescu se asociază unor serii de măsuri personale şi instituţionale care ar putea împiedica pe viitor lupta anticorupţie”, susţine europarlamentarul creştin-democrat.

”Este corect că doamna Reding îl sprijină clar pe preşedintele Curţii Constituţionale din România, Zegrean. Guvernul român trebuie să revină la respectarea statului de drept şi la garantarea independenţei justiţiei”, mai spune Elmar Brok.

Viviane Reding a răspuns unei scrisori din partea preşedintelui Curţii Constituţionale din România şi a reamintit recomandările urgente făcute de Comisia Europeană, în cadrul MCV, Guvernului român, în special cele privind respectarea independenţei justiţiei.

Mina Andreeva, purtător de cuvânt al comisarului pe justiţie, a declarat miercuri, la briefingul de presă, că Viviane Reding a primit cu îngrijorare scrisoarea preşedintelui Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean.

Andreeva a mai precizat că avertismentele preşedintelui Comisiei de la Veneţia privind ameninţarea judecătorilor CCR sunt ”pe deplin împărtăşite” de vicepreşedintele CE.

Totodată, Reding reminteşte că Executivul european urmăreşte cu atenţie evoluţiile din România.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olivier Bailly, a spus că ”CE aşteaptă ca Guvernul României să respecte deciziile CCR. Aşteptăm decizia judecătorilor Curţii Constituţionale cu privire la referendum”.

Un judecător CCR le-a spus colegilor că i-a fost frică să voteze pe marginea valabilităţii referendumului, se arată într-o adresă "urgentă" trimisă mai multor instituţii europene de către preşedintele CCR, Augustin Zegrean şi publicată pe pagina de Facebook a jurnalistului Dan Tapalagă.

"În precedenta noastră înştiinţare din 3 iulie, v-am informat asupra faptului că CCR era extrem de îngrijorată de afirmaţiile Guvernului şi ale mai multor autorităţi publice din România (…) Dorim acum să vă oferim informaţii suplimentare privind recenta desfăşurare a evenimentelor (...) După dezbaterile privind valabilitatea referendumului pentru demiterea preşedintelui suspendat al României, dl Traian Băsescu, care a avut loc pe 29 iulie 2012, un judecător le-a mărturisit celorlalţi judecători că i-a fost frică să voteze din cauza unor ameninţări primite de el şi de familia sa", a scris Zegrean într-o scrisoare de două pagini redactată în data de 3 august şi adresată, printre alţii, preşedintelui Comisiei de la Veneţia, vicepreşedintelui Comisiei Europene, secretarului general al Consiliului Europei, preşedintelui Curţii Europene pentru Drepturile Omului, Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Preşedintele Curţii aminteşte în scrisoare faptul că la 6 iulie, înainte de avizul consultativ al CCR pe suspendarea preşedintelui, judecătoarea Aspazia Cojocaru a primit “ameninţări grave” în urma cărora a depus o plângere la Parchet împotriva celor care “i-au ameninţat viaţa”. Zegrean menţionează, de asemenea, faptul că ANI nu a găsit nicio incompatibilitate în cazul judecătorului asupra căruia ministrul Justiţiei a depus o cerere de verificare, Iulia Motoc. Preşedintele CCR adaugă faptul că judecătorilor li s-a cerut emiterea unui aviz consultativ pe cererea de suspendare în termen de 24 de ore, iar preşedinţii celor două Camere au declarat că vor continua procedura de suspendare şi fără avizul CCR. “Cele 24 de ore nu au fost, bineînţeles, considerate ca fiind rezonabile de către Curte”, se menţionează în plângere. Zegrean adaugă în scrisoare către oficialităţile europene că în continuare Curţii i-au fost cerute termene scurte.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, s-a declarat marţi "şocat" de faptul că a primit de la CCR noi “informaţii” privind ameninţări la adresa judecătorilor şi a cerut autorităţilor publice şi partidelor din România "să respecte în totalitate" independenţa Curţii.

“În data de 4 iulie 2012 mi-am exprimat, într-o declaraţie publică, îngrijorarea faţă de încercările de exercitare a unor presiuni asupra Curţii Constituţionale a României şi de a-i submina independenţa. Ieri am primit informaţii suplimentare de la Curte despre continuarea presiunilor şi a ameninţărilor împotriva anumitor judecători. (…) Presiunea pe orice instanţă, fie ea constituţională sau nu, de natură să îi influenţeze deciziile, este inadmisibilă. Este surprinzător pentru mine, şi chiar şocant, că pentru a doua oară într-o scurtă perioadă de timp, Curtea Constituţională dintr-un stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia pentru a-i proteja independenţa”, a declarat preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Buquicchio a cerut autorităţilor şi partidelor din România să respecte independenţa CCR şi a precizat că se aşteaptă ca judecătorii ameninţaţi să fie protejaţi. ”Fac un apel către toate autorităţile şi toate partidele politice din România să respecte în totalitate independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la exercitarea de presiuni. În ceea ce priveşte ameninţările aduse anumitor judecători, mă aştept ca autorităţile române să îi protejeze pe aceştia şi pe familiile lor şi să ia toate măsurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor ameninţări în faţa justiţiei”, a punctat preşedintele Comisiei de la Veneţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor