Ministrul de externe îl asigură pe şeful Comisiei de la Veneţia de respectarea principiilor statului de drept

Epoch Times România
08.08.2012

Titus Corlăţean a transmis miercuri preşedintelui Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, o scrisoare privind evoluţiile politice din România, în care reafirmă angajamentul Guvernului de respectare a principiilor fundamentale ale statului de drept şi independenţei justiţiei.

Totodată, Titus Corlăţean a menţionat solicitarea adresată, la data de 31 iulie 2012, de către premierul Victor Ponta tuturor actorilor politici de a respecta independenţa Curţii Constituţionale.

Ministerul Afacerilor Externe va continua, în perioada următoare, să transmită Comisiei de la Veneţia toate elementele pertinente referitoare la evoluţiile în plan intern din România, în perspectiva deciziei finale a Curţii Constituţionale referitoare la rezultatele referendumului privind demiterea preşedintelui României.

Corlăţean îi transmite lui Gianni Buquicchio că a luat notă ”cu îngrijorare” de unele afirmaţii de marţi ale preşedintelui Comisiei de la Veneţia şi că îi împărtăşeşte opinia privind faptul că sunt ”complet intolerabile” orice fel de presiuni asupra instanţelor pentru a le influenţa deciziile.

”În acest sens, doresc să reiterez faptul că autorităţile guvernamentale din România nu fac nicio excepţie de la respectarea strictă a independenţei judiciare şi a instanţelor constituţionale”, spune Corlăţean, care îl asigură pe preşedintele Comisiei de la Veneţia că Guvernul va lua ”cu promptitudine” măsuri legale în cazul în care apar ameninţări la adresa judecătorilor.

Ministrul de externe şi-a exprimat regretul pentru faptul că scrisoarea transmisă de CCR Comisiei de la Veneţia nu a putut fi consultată şi de Guvern, care ar fi putut astfel să ofere o reacţie adecvată cu privire la unele aspecte din document care sunt ”incorecte sau nu corespund realităţii”.

Corlăţean explică faptul că, în cazul Aspazia Cojocaru, Parchetul de la lângă ÎCCJ a pus deja sub urmărire penală doi poliţişti şi un deţinut, suspectaţi că au ameninţat-o cu moartea pe judecătoarea de la Curtea Constituţională şi că astfel de ameninţări vor fi tratate întotdeauna cu atenţie de către autorităţile competente din România.

Ministrul de externe mai reafirmă că premierul Victor Ponta a declarat în mai multe rânduri că Guvernul va respecta deciziile CCR, în timp ce preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat drept ”ilegală” actualizarea listelor de la referendum, cerere ce aparţine CCR. ”În opinia mea, o asemenea declaraţie este o formă clară de presiune împotriva independenţei Curţii”, scrie Corlăţean.

Referitor la schimbarea Avocatului Poporului, ministrul de externe explică faptul că decizia a fost luată de Parlament, iar Curtea Constituţională a decis că Legislativul este singura autoritate care evaluează activitatea Avocatului şi dispune măsurile legale necesare.

În ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa sa, din perioada în care era ministru al justiţiei, Titus Corlăţean îi transmite lui Gianni Buquicchio că nu a cerut revocarea preşedintelui CCR şi a altor membri al Curţii, ci doar verificarea unei posibile incompatibilităţi a judecătoarei Iulia Motoc. Corlăţean notează că a renunţat la această cerere, pentru ca aceasta să nu fie interpretată drept ”o presiune politică” asupra unui judecător.

Cât priveşte afirmaţia că ar fi cerut revocarea lui Augustin Zegrean, Corlăţean precizează că preşedintele CCR s-a antepronunţat public asupra reprezentării României la Consiliul European.

În final, ministrul de externe reiterează faptul că România rămâne ”profund ataşată respectării principiilor democraţiei, statului de drept şi independenţei justiţiei”.

Un judecător CCR le-a spus colegilor că i-a fost frică să voteze pe marginea valabilităţii referendumului, se arată într-o adresă "urgentă" trimisă mai multor instituţii europene de către preşedintele CCR, Augustin Zegrean şi publicată pe pagina de Facebook a jurnalistului Dan Tapalagă.

"În precedenta noastră înştiinţare din 3 iulie, v-am informat asupra faptului că CCR era extrem de îngrijorată de afirmaţiile Guvernului şi ale mai multor autorităţi publice din România (…) Dorim acum să vă oferim informaţii suplimentare privind recenta desfăşurare a evenimentelor (...) După dezbaterile privind valabilitatea referendumului pentru demiterea preşedintelui suspendat al României, dl Traian Băsescu, care a avut loc pe 29 iulie 2012, un judecător le-a mărturisit celorlalţi judecători că i-a fost frică să voteze din cauza unor ameninţări primite de el şi de familia sa", a scris Zegrean într-o scrisoare de două pagini redactată în data de 3 august şi adresată, printre alţii, preşedintelui Comisiei de la Veneţia, vicepreşedintelui Comisiei Europene, secretarului general al Consiliului Europei, preşedintelui Curţii Europene pentru Drepturile Omului, Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Preşedintele Curţii aminteşte în scrisoare faptul că la 6 iulie, înainte de avizul consultativ al CCR pe suspendarea preşedintelui, judecătoarea Aspazia Cojocaru a primit “ameninţări grave” în urma cărora a depus o plângere la Parchet împotriva celor care “i-au ameninţat viaţa”. Zegrean menţionează, de asemenea, faptul că ANI nu a găsit nicio incompatibilitate în cazul judecătorului asupra căruia ministrul Justiţiei a depus o cerere de verificare, Iulia Motoc. Preşedintele CCR adaugă faptul că judecătorilor li s-a cerut emiterea unui aviz consultativ pe cererea de suspendare în termen de 24 de ore, iar preşedinţii celor două Camere au declarat că vor continua procedura de suspendare şi fără avizul CCR. “Cele 24 de ore nu au fost, bineînţeles, considerate ca fiind rezonabile de către Curte”, se menţionează în plângere. Zegrean adaugă în scrisoare către oficialităţile europene că în continuare Curţii i-au fost cerute termene scurte.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, s-a declarat marţi "şocat" de faptul că a primit de la CCR noi “informaţii” privind ameninţări la adresa judecătorilor şi a cerut autorităţilor publice şi partidelor din România "să respecte în totalitate" independenţa Curţii.

“În data de 4 iulie 2012 mi-am exprimat, într-o declaraţie publică, îngrijorarea faţă de încercările de exercitare a unor presiuni asupra Curţii Constituţionale a României şi de a-i submina independenţa. Ieri am primit informaţii suplimentare de la Curte despre continuarea presiunilor şi a ameninţărilor împotriva anumitor judecători. (…) Presiunea pe orice instanţă, fie ea constituţională sau nu, de natură să îi influenţeze deciziile, este inadmisibilă. Este surprinzător pentru mine, şi chiar şocant, că pentru a doua oară într-o scurtă perioadă de timp, Curtea Constituţională dintr-un stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia pentru a-i proteja independenţa”, a declarat preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Buquicchio a cerut autorităţilor şi partidelor din România să respecte independenţa CCR şi a precizat că se aşteaptă ca judecătorii ameninţaţi să fie protejaţi. ”Fac un apel către toate autorităţile şi toate partidele politice din România să respecte în totalitate independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la exercitarea de presiuni. În ceea ce priveşte ameninţările aduse anumitor judecători, mă aştept ca autorităţile române să îi protejeze pe aceştia şi pe familiile lor şi să ia toate măsurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor ameninţări în faţa justiţiei”, a punctat preşedintele Comisiei de la Veneţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor