Europa Liberă: Preţul migraţiei politice. Ce sume a alocat Orban pentru primarii racolaţi de la PSD

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Primarii PSD care au trecut la PNL nu au fost uitaţi la împărţirea banilor pentru teritoriu, iar aproape 57 de milioane de lei vor ajunge la aceştia. Se remarcă primarii din Teleorman, care au obţinut plafonul maxim după ce au plecat la PNL, dezvăluie Europa Liberă, într-o analiză semnată de jurnalistul Cristian Andrei.

Municipiile Timişoara şi Iaşi, conduse de primari PNL, se numără printre cele care au primit mulţi bani în urma repartizării care a fost decisă la Palatul Victoria. În schimb, mai multe municipii reşedinţă de judeţ cu primari de la PSD nu au primit nici un leu.

Localităţile cu primari UDMR au obţinut şi ele sume consistente. S-a speculat că acesta ar fi motivul pentru care UDMR nu a mai participat la moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Orban.

Banii din Fondul de Rezervă al prim-ministrului au fost împărţiţi cu două săptămâni înaintea alegerilor locale.

Judeţul Teleorman a fost mulţi ani un fief al PSD, fiind controlat cu mână forte de Liviu Dragnea aproape două decenii. Condamnarea fostului preşedinte PSD la trei ani şi jumătate de închisoare, în mai 2019, şi instalarea guvernului Orban la Palatul Victoria au produs anumite mutaţii în acest judeţ roşu.

Şapte primari care în 2016 au candidat cu sigla celor trei trandafiri au decis în 2020 să facă pasul spre săgeata liberală. La rectificarea bugetară, sumele alocate lor de către Executiv au fost printre cele mai generoase din judeţ - peste 150.000 de euro de fiecare. Şi alţi primari PNL au primit de la centru sume similare. În schimb, primarii PSD din zonă au primit sume de trei ori mai mici, iar municipiul reşedinţă de judeţ, Alexandria, care are tot edil PSD, nu a primit niciun leu.

Guvernul Orban a decis să aloce banii în teritoriu fără să prezinte un set clar de criterii pentru repartiţia sumelor. Situaţii inedite apar şi în cazul primăriilor municipiu reşedinţă de judeţ, unele primind sume foarte mari, în timp ce pentru altele alocarea a fost zero. Banii ajung astfel în teritoriu cu doar două săptămâni înaintea alegerilor locale şi după ce au fost depuse listele de candidaturi.

Citiţi integral analiza aici.