Trump lucrează activ la schimbarea regimurilor în Europa [EUObserver]

Pe 27 mai, la Washington DC a fost publicat un document oficial care solicită schimbarea regimului în ţările europene. Politicienii din toată Europa ar face bine să citească cu atenţie acest document înainte ca ei şi consilierii lor să înceapă să elaboreze strategii pentru viitoarele campanii electorale, scrie EUObserver.
De data aceasta, miza nu este doar cine va guverna ţările europene. Este vorba de ceva mult mai important: actuala administraţie americană vede din ce în ce mai mult Europa ca pe un câmp de luptă politică.
Ea consideră alegerile din Europa – recentele alegeri din România şi Polonia şi cele care vor avea loc în curând în Ţările de Jos, Republica Cehă şi, după cum speculează unii, şi în Franţa – ca pe o oportunitate de a instala la putere în ţările europene lideri de extremă dreapta cu agende similare celei a lui Trump.
Cu aceşti lideri, ea doreşte să forjeze o „alianţă civilizaţională”, „bazată pe o cultură comună, credinţă, legături familiale, asistenţă reciprocă în vremuri de conflict şi, mai presus de toate, pe un patrimoniu civilizaţional occidental comun”.
Celelalte partide politice europene ar trebui să se opună, deoarece acestea duc „o campanie agresivă împotriva civilizaţiei occidentale înseşi”, care – da – „afectează din ce în ce mai mult securitatea americană”.
Documentul, intitulat „Nevoia de aliaţi civilizaţionali în Europa”, a fost redactat de Samuel Samson, consilier principal al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă din cadrul Departamentului de Stat al SUA.
Acesta se bazează pe discursul vicepreşedintelui JD Vance la Conferinţa de Securitate de la München din februarie anul trecut. Vance a afirmat atunci că „retragerea Europei de la unele dintre valorile sale fundamentale” constituie cea mai mare ameninţare la adresa valorilor occidentale şi a democraţiei.
„Naţiuni creştine precum Ungaria”
Documentul Departamentului de Stat merge însă mai departe. Acesta afirmă că „regresul democratic al Europei” dăunează securităţii, intereselor economice şi libertăţii de exprimare ale Statelor Unite. Din acest motiv, documentul sugerează că este timpul ca SUA să acţioneze: forţele de extremă dreapta din Europa trebuie să-şi transforme sistemele politice, astfel încât Washingtonul să poată forma o alianţă civilizaţională cu „naţiuni creştine precum Ungaria”.
Potrivit lui Samson, nu America subminează democraţia ignorând hotărârile judecătoreşti, demolând instituţiile publice, blocând vizele persoanelor care îl critică pe preşedintele Trump sau ridicând migranţii de pe străzi şi aruncându-i în El Salvador sau Libia.
Nu, documentul afirmă că Europa este antidemocratică: Europa este „un focar de cenzură digitală, migraţie în masă, restricţii ale libertăţii religioase şi numeroase alte atacuri la adresa autoguvernării democratice”.
Astăzi, Europa este în mare parte guvernată de partide conservatoare care sunt decisiv mai de dreapta decât acum 10 ani, unele dintre ele guvernând chiar împreună cu partide de extremă dreapta.
Cu toate acestea, documentul Departamentului de Stat descrie Europa ca un focar de fanatici de extremă stânga, o Europa „care îşi înlocuieşte rădăcinile spirituale şi culturale, care tratează valorile tradiţionale ca pe nişte relicve periculoase şi care centralizează puterea în instituţii care nu dau socoteală nimănui”.
Textul face referire la Aristotel, Toma d'Aquino, creştinismul medieval şi dreptul comun britanic, dar nu menţionează Deloc Iluminismul – fundamentul sistemelor constituţionale europene şi americane, cu separarea bisericii de stat, libertatea individuală, guvernarea reprezentativă, statul de drept şi accentul puternic pus pe raţionalism şi ştiinţă.
Într-o ruptură clară cu politică europeană a Washingtonului din ultimii 80 de ani, Trump nu mai consideră Europa centrul politicii externe a SUA.
Ceea ce îl ţine treaz noaptea este ascensiunea Chinei, principalul rival al Americii. Dornic să evite un conflict militar cu China, el intenţionează să construiască un bloc puternic împotriva acesteia.
Vasalii SUA
Pentru aceasta, el doreşte să alinieze toţi aliaţii Americii – în condiţiile impuse de America, ceea ce înseamnă că intenţionează să transforme Europa şi aliaţi precum Canada şi Mexic în vasali ai SUA.
Deoarece aceştia opun rezistenţă, ei sunt trataţi de America mult mai dur decât autocraţii precum Rusia, Turcia sau chiar China. Fiind „amabil” şi acomodant cu India sau Rusia, el încearcă să le atragă în tabăra sa şi să le împiedice să se alieze cu China.
Blocul occidental al lui Trump nu este centrat pe valori sau democraţie. Obiectivul este cu totul altul: să împiedice China să devină prea puternică.
De aceea Washingtonul îşi obligă aliaţii, în special cei din Europa, să se supună.
Cei care se opun sunt pedepsiţi. Războaiele tarifare ale lui Trump, încercările sale de a torpila regulamentul digital al UE şi cererea sa ca Europa să suporte povara financiară şi operaţională a NATO sunt doar începutul.
Trump a cucerit America declanşând un război cultural extrem. Acum exportă acest război în Europa pentru a răsturna guverne.
La fiecare alegeri europene, el susţine agresiv candidaţii de extremă dreapta – candidatul prezidenţial al PiS, Karol Nawrocki, în Polonia, liderul AfD, Alice Weidel, în Germania, activistul de extremă dreapta George Simion, în România.
Politicianul olandez de extremă dreapta Geert Wilders, care îi descrie pe migranţi ca fiind criminali şi îl numeşte pe Trump „frate de arme”, se bucură, de asemenea, de sprijinul deplin al Casei Albe.
Spre bucuria lui Trump, Wilders susţine atacurile Israelului asupra Gazei, Libanului şi Iranului şi apreciază controversatul „plan Riviera” pentru Gaza, care prevede deportarea în masă a populaţiei palestiniene. Cu alegerile programate în octombrie, Wilders îl imită agresiv pe Trump.