"Eu nu cred ca există oameni proşti" - Viorica Dăncilă, "interviu" cu un protestatar din Iaşi

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times România)

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o lungă discuţie cu un reprezentant al protestatarilor, vineri, la ieşirea din Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, oraş în care a fost primită cu huiduieli de protestatari şi i s-a cerut insistent demisia din fruntea Guverului.

Redăm mai jos "interviul":

Dăncilă: Bună ziua, am înţeles că aveţi o nemulţumire.

Protestatar: Bună ziua, doamnă. Georghe Chelaru mă numesc. N-aş spune o nemulţumire, aş spune o întrebare.

Dăncilă: Sigur, ştiţi că noi discutăm şi cu oamenii care au anumite întrebări sau nemulţumiri şi cu cei care...

Protestatar: Există în momentul de faţă, plecaţi din România, 5-6 milioane de oameni. Circa jumătate din elevii români care sunt în momentul de faţă în liceu îşi manifestă dorinţa de a pleca, iar cei cu care am stat de vorbă spun că e vorba de proasta guveranare, de hoţie, de teama de a mai rămâne într-o Românie care nu mai e a lor. Aş vrea să ştiu, ce mesaj trimiteţi pentru copiii care sunt în momentul de faţă dincolo de graniţe, ce mesaj trimiteţi pentru fiul meu care în momentul de faţă este în Statele Unite şi se gândeşte că ar putea să vină înapoi în ţara lui, dar îi este frică de ce ar putea să găsească aici, de un Guvern bazat pe hoţie, de un Guvern în care legile se schimbă în favoarea infractorului. Cum comentaţi?

Dăncilă: În primul rând, cred că ce spuneţi dvs. nu este conform cu realitatea, şi spun acest lucru fără a vrea să vă supăr. Acest Guvern cred că nu este un Guvern bazat pe hoţie şi cred că atunci când aruncăm astfel de cuvinte trebuie să…

Protestatar: Nu sunt ale mele, eu citez, impresia generală pe care o au aceşti oameni. Deci nu exprim părere mea, ci părerea a câteva milioane de oameni.

Dăncilă: Şi eu le spun tuturor celor care au această părere. Cred că nimeni nu poate acuza premierul României de hoţie şi atunci când generalizăm şi spunem că este un Guvern în care avem hoţie, eu cred că trebuie să spunem despre ce persoană este vorba şi că acest lucru este valabil indiferent că suntem noi acum la guvernare, că au fost alţii la guvernare.

Protestatar: Poate că se înşală, dar vorba lui Lapuşneanu: proşti, proşti, dar mulţi.

Dăncilă: Nu, eu nu cred că există oameni proşti. Deci nu aş vrea să facem acest lucru. Eu cred că trebuie să respectăm opinia fiecăruia, chiar dacă ne place, chiar dacă nu ne place şi să încercăm să le răspundem. Plecările din ţară... cred că cele mai multe plecări din ţară au fost în 2009, când s-au tăiat pensii şi salarii, când s-au închis şcoli şi spitale. A trebuit să preluăm o situaţie nu tocmai bună, şi nu vreau să dau întotdeauna vina pe vechea moştenire, dar noi am încercat să facem lucruri foarte bune, şi, pentru că ne aflăm într-un spital, spuneţi-mi ce Guvern a ridicat salariile medicilor aşa cum am făcut-o noi. Şi nu este uşor. Şi asta din respect pentru medici, pentru că vrem să rămână medicii în România. Am adus salariul unui medic la 4.000 de euro. Sunt medici din Ungaria care vor să vină în România. Sunt medici care nu au mai plecat, cu toate că sunt foarte căutaţi, sunt foarte buni specialişti. Dar am încercat să creăm condiţiile să rămână aici, în ţară. Am dotat spitalele din România cu aparatură pentru că am avut în centrul gândirii noastre pacientul, dar şi experienţa medicilor şi cadrelor medicale să poată fi folosită corespunzător.

Protestatar: Cât noi am stat de vorbă, deja 3 sau 4 români au părăsit ţara definitiv.

Dăncilă: Nu cred acest lucru. Este...

Protestatar: Statistica o spune.

Dăncilă: Statistica... arătaţi-mi această statistică... 3-4 au părăsit ţara. Vorbiţi de un număr de cetăţeni care au plecat în afara graniţelor ţării. Ca să-i aducem nu-i aducem cu ură, sau prin a jigni şi a arunca cuvinte urtâte împotriva cuiva, îi aducem prin ceea ce facem în această ţară. Şi credeţi-mă, chiar dacă toţi spun despre acest Guvern că nu e bun, că e rău, las oamenii fiecare să-şi spună părerea, pentru că este normal, dar este singurul Guvern care a adus creştere economică în această ţară. Şi dacă ne uităm la statsitici, acest Guvern care este atât de blamat, poate am mai greşit, poate au mai fost şi lucruri pe care nu le-am făcut şi sunt convinsă că avem multe lucruri de făcut, dar avem a doua cea mai mare creştere economică din Europa.

Protestatar: Protestatarii din stradă mă întreabă dacă este de acord partidul dvs. să renunţe la toate modificările aduse asupra legilor justiţiei şi asupra cadrului general al justiţiei de către guvernarea PSD-ALDE, ca să fiţi în confomitate cu ce spune Comisia de la Veneţia, cu MCV şi cu ce spune poporul român. Întrebare secundară - aţi afirmat dimineaţă că protestatarii nu fac parte din poporul român. Sunt deci două întrebări.

Dăncilă: Nu am spus niciodată că protestatarii nu fac parte din poporul român, este ultimul lucru pe care l-aş afirma. Eu dacă iau măsuri guvernamenale, le iau şi pentru cei care ne iubesc şi pentru...

Protestatar: Revenim la prima întrebare...

Dăncilă: ... şi pentru cei care ne urăsc. Dacă mă lăsaţi, vă răspund, dacă nu mă lăsaţi, atunci înseamnă că nu vreţi un dialog. Eu sunt un om al dialogului. Luăm măsuri şi pentru unii şi pentru alţii, şi pentru cei care ne urăsc şi pentru cei care ne iubesc. Nu am făcut această afirmaţie şi nu o să o fac niciodată, pentru că eu nu vreau să scindez România între românii mei, români buni, români răi, Guvernul meu, Guvernul altuia. Am spus dimineaţă că cei care au venit acolo erau din partea PNL, pentru că liderul tineretului liberal era printre ei şi era normal să vedem toţi ceea ce era evident. Respect opinia fiercăruia.

Protestatar: Am verificat şi era un sigur membru al PNL, faţă de o masă de 20-30 de oameni...

Dăncilă: Erau opt oameni.

Protestatar: ...care nu erau liberali.

Dăncilă: Să ştiţi că ştim să numărăm. Avem filmările...

Protestatar: Dar nu ăsta era subiectul. Subiectul dacă partidul dvs. intenţionează să revină la legile justiţiei în forma care erau înainte de a începe guvernarea PSD-ALDE şi de a se conforma cu cerinţele MCV, cu cerinţele Comisiei de la Veneţia, cu cerinţele celor din Piaţa Victoriei, pe care aţi spus că-i respectaţi.

Dăncilă: În primul rând, cred că aveţi cunoştinţă că recomandările Comisiei de la Veneţia precum şi recomandările din MCV nu sunt obligatorii, de aceea se numesc şi recomandări. Eu cred că abordarea acelor recomandări şi modul în care trebuie să răspundem acelor recomandări nu trebuie să-l facă niciun partid politic şi trebuie să-l facă magistraţii. Uitaţi-vă la exemplul Olandei: Olanda a spus, de exemplu, nu vom lua din raportul GRECO nicio recomandare până când nu va fi un consens în cadrul celor din Justiţie.

Protestatar: Veţi reveni asupra modificărilor?

Dăncilă: Credeţi-mă, eu vă vorbesc foarte frumos. Dacă nu mă lăsaţi să vorbesc, înseamnă că dvs. nu vreţi un dialog. Eu vă respect, vă rog frumos să mă lăsaţi să termin. Totuşi eu sunt dispusă la dialog. Cred că trebuie să existe aceeaşi abordare din partea fiecăruia dintre noi. Nu v-am văzut cerând acelaşi lucru atunci când domnul Cioloş a modificat într-o noapte 151 de articole din Codul penal şi Codul de procedură penală. De aceea eu cred că trebuie să fie o abordare uniformă. Eu am spus încă ceva şi repet: acest Guvern nu va interveni în justiţie. Acest Guvern nu va face modificări pe justiţie. Singurul lucru la care voi face referire şi la care sunt dispusă să fac o excepţie este referitor la războiul împotriva criminalităţii în înăsprirea pedepselor, înăsprirea pedepselor pentru crimă, pentru viol, pentru pedofilie. Dar, în rest, vreau să las magistraţii să facă justiţia.

Protestatar: Vă cer scuze, doamna prim-ministru, dar patru ani de zile doar legile justiţiei au fost subiectul care a ţinut prima pagină.

Dăncilă: Ia spuneţi-mi ce modificări a făcut acest Guvern.

Protestatar: În primul rând vorbim de subordonarea...

A intervenit un reportrer şi a întrebat depsre spitalul din Iaşi, iar discuţia dintre Dăncilă şi protestatar s-a oprit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne