Este posibil Timofti să nu fie învestit în funcţie în această săptămâna

Nicolae Timofti noul preşedinte ales al R. Moldova. (VADIM DENISOV / AFP)
Ana Chitoroagă
19.03.2012

Nicolae Timofti nu va fi învestit în funcţia de şef al statului săptămâna curentă, consideră preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, declarând în cadrul emisiunii „Viaţa Publică” de la Radio Moldova, transmite Info-Prim-Neo.

Potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, pentru organizarea învestirii în funcţie a preşedintelui ţării, este nevoie de o sincronizare a agendei deputaţilor cu cea a magistraţilor Curţii, a unor ambasadori, a prim-ministrului şi a preşedintelui Parlamentului.

În acest sens Tănase a explicat că „şedinţa Parlamentului în care se învesteşte şeful statului este o şedinţă reunită, participă Parlamentul şi întreaga componenţă a Curţii Constituţionale. Atât agenda demnitarilor din Parlament, cât şi cea a Curţii Constituţionale au fost formate încă la început de an şi acum este necesară o sincronizare a celor două. Prin urmare, cred că nu va avea loc învestirea chiar în această săptămână”.

Totodată în opinia magistratului, unul din motivele amânării învestirii lui Nicolae Timofti în funcţie va ţine de aspectul protocolar, la acest eveniment fiind invitaţi ambasadorii acreditaţi în Republica Moldova, o parte din care îşi au reşedinţa peste hotarele ţării.

„O parte sunt la Kiev, alţii la Bucureşti, la Moscova. Va fi necesar timp pentru a aranja această procedură, dar sper că vom reuşi să o demarăm cât de curând posibil”, a mai precizat preşedintele Curţii Constituţionale.

Dar cert este faptul că Nicolae Timofti, preşedintele ales al Republicii Moldova, va fi învestit în funcţie până la 30 aprilie. Dacă Curtea Constituţională va valida mandatul lui Timofti, vor începe pregătirile pentru ceremonia de investire în funcţie a Preşedintelui.

Precizăm că potrivit articolului 79 din Constituţie, în cazul validării mandatului de Curte, preşedintele depune jurământul, cel târziu, peste 45 de zile de la alegere, iar Nicolae Timofti a fost ales pe 16 martie.

Curtea Constituţională a anunţat că se va pronunţa asupra rezultatelor scrutinului prezidenţial la începutul săptămânii curente şi anume luni, 19 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor