ESA lansează cu succes Aeolus, satelitul care va monitoriza vânturile de pe glob

Satelitul Aeolus
Satelitul Aeolus (ESA)

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a lansat cu succes satelitul Aeolus, care va măsura vânturile din întreaga lume şi va juca un rol-cheie în înţelegerea funcţionării atmosferei Pământului. În plus, această nouă misiune va îmbunătăţi şi prognoza meteo.

Satelitul se află deja pe orbită polară după ce a fost lansat, miercuri 22 august din Guyana Franceză, la 18.20 ora locală, la bordul unei rachete Vega.

La aproximativ 55 de minute după decolare, treapta superioară a Vega a pus Aeolus pe orbită şi s-au stabilit contacte prin intermediul staţiei terestre Troll (Antarctica), joi 23 august.

Satelitul a fost numit astfel în onoarea lui Eol sau Aeolus, zeul vânturilor în mitologia greacă şi mitologia romană. Această nouă misiune este cea de-a cincea din familia de exploratori tereştri de la ESA, care abordează aspecte legate de ştiinţele terestre cele mai imperioase din acest moment.

„Aeolus întruchipează esenţa exploratorilor Pământului. Va acoperi un aspect care trebuie încă studiat cu privire la funcţionarea planetei noastre şi va demonstra utilizarea celor mai avansate tehnologii în spaţiu”, spune directorul ESA, Jan Wörner.

Potrivit directorului programelor ESA Centre for Earth Observation, Josef Aschbacher, satelitul Aeolus transportă primul instrument de acest fel şi foloseşte o abordare complet nouă pentru măsurarea din spaţiu a vântului.

Studierea schimbărilor climatice

Aşa cum a avertizat deja Organizaţia Meteorologică Mondială, lipsa de măsurători directe şi globale ale vântului este una dintre cele mai mari neajunsuri ale Sistemului Mondial de Observare Terestră.

Pentru a rezolva această problemă, Aeolus va oferi oamenilor de ştiinţă informaţiile necesare pentru a înţelege modul în care vânturile, presiunea, temperatura şi umiditatea interacţionează.

Noua misiune va arăta modul în care vântul afectează schimbul de temperatură şi umiditate între suprafaţa Pământului şi atmosferă, două aspecte importante pentru a înţelege schimbările climatice.

Aeolus poartă unul dintre cele mai sofisticate instrumente puse vreodată pe orbită: Aladin. Este vorba despre prima sondă din categoria sa, care include o tehnologie revoluţionară laser care generează impulsuri de lumină ultravioletă şi le direcţionează în atmosferă pentru a crea un profil al vânturilor planetei, o nouă metodă de măsurare a vântului din spaţiu.

Satelitul este controlat de Centrul European de Operaţii Spaţiale al ESA din Darmstadt (Germania). Controlorii vor petrece următoarele câteva luni verificând şi calibrând cu atenţie misiunea, ca parte a fazei de punere în funcţiune.

Sursă: ESA