Eroul din aeroport

Un tânăr controlor de trafic aerian indonezian a fost ucis când a direcţionat decolarea unui avion plin cu pasageri în timpul cutremurului de vineri 28 septembrie
Anthonius Gunawan Agun
Anthonius Gunawan Agun (INDONESIA AIRNAV)

Pământul a început să trepideze. Cu toate acestea, controlorul de trafic aerian a rămas la postul său pentru a asigura decolarea avionului aflat pe aeroportul indonezian din Palu. Şi a făcut-o până la sfârşit. Anthonius Agun Gunawan, una dintre cele peste 800 de victime înregistrate până în prezent după cutremurele şi tsunamiul care au lovit Indonezia, a devenit erou naţional după ce a salvat toţi pasagerii unui zbor, cu preţul vieţii sale. Pe pistă a rămas doar o fisură profundă.

Pista aeroportului Mutiara SIS din Jufu de Palu, după cutremur
Pista aeroportului Mutiara SIS din Jufu de Palu, după cutremur (INDONESIA AIRNAV)

Tânărul controlor, în vârstă de 21 ani, se afla pe aeroportul Mutiara SIS din Jufu din Palu, când a simţit prima vibraţie. Colegii săi care nu aveau în acel moment niciun avion de controlat, au părăsit în grabă turnul de control, dar Anthonius nu a vrut să-şi părăsească postul până când avionul companiei indoneziene Batik nu a decolat de pe pistă.

„Când a început cutremurul, era pe cale să dea autorizaţie de decolare şi a aşteptat până când avionul s-a aflat în aer pentru a părăsi turnul“, a declarat un purtător de cuvânt de la AirNav Indonezia, instituţia care supraveghează controlul traficului aerian.

După decolarea zborului 6231, intensitatea cutremurului a crescut rapid la o magnitudine de 7,5. Odată cu creşterea intensităţii turnul de control era pe cale să se prăbuşească, motiv pentru care Agun a sărit printr-o fereastră de la etajul al patrulea. Şi-a rupt picioarele, braţele, câteva coaste şi a suferit mai multe răni interne. Imediat, şi în ciuda haosului, a fost chemat un elicopter să-l transporte la spital, dar tânărul a murit înainte de sosirea acestuia.

Corpul lui Agun, care ar fi împlinit 22 de ani pe 24 octombrie, a fost înmormântat cu toate onorurile, purtat de şase soldaţi. Compania îl va onora postum.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură