Sute de morţi după ce un tsunami puternic loveşte Indonezia

Sute de oameni au murit după ce un tsunami cu valuri de aproximativ 2 metri a măturat numeroase locuinţe în cel puţin două oraşe, inclusiv în staţiunea turistică Palu de pe insula Sulawesi. Oficialii au avertizat că numărul victimelor ar putea creşte.
Pagube produse de un tsunami în oraşul Palu, insula indoneziană Sulawesi, 28 septembrie 2018
 
Pagube produse de un tsunami în oraşul Palu, insula indoneziană Sulawesi, 28 septembrie 2018   (Getty Images)

Un tsunami declanşat de un puternic cutremur cu magnitudinea de 7,5, care s-a produs vineri în largul coastei insulei indoneziene Sulawesi, a lovit cel puţin 2 oraşe, inclusiv populara staţiune turistică Palu, ucigând aproximativ 400 de persoane şi rănind aproximativ 540, potrivit Deutsche Welle.

Tsunamiul, cu valuri de până la 2 metri, a măturat numeroase case în Palu, capitala provinciei centrale Sulawesi, şi a lovit de asemenea orăşelul Donggala, aflat mai aproape de epicentrul cutremurului.

Agenţia Naţională pentru Gestionarea Dezastrelor a anunţat că numărul oficial al victimelor este de cel puţin 384, pe baza rapoartelor furnizate de spitale, aproape toate victimele fiind înregistrate în Palu.

Comunicaţiile din zonă au căzut din cauza penelor de curent, afectând acţiunile de salvare şi curăţare. Aeroportul oraşului a fost de asemenea închis după ce pista şi turnul de control au fost deteriorate de cutremur. Oficialii a declarat că depun eforturi pentru a accelera redeschiderea aeroportului pentru a permite transportul de ajutoare.

Preşedintele indonezian Joko Widodo a precizat că armata a fost chemată în zona lovită de dezastru pentru a ajuta echipele de căutare şi salvare să ajungă la victime şi să recupereze cadavrele.

Sutopo Purwo Nugroho, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Gestionarea Dezastrelor, a susţinut că pagubele sunt uriaşe, adăugând că mii de case, spitale, magazine şi hoteluri s-au prăbuşit, iar un pod a fost de asemenea luat de ape.

Aproximativ 700.000 de oameni locuiesc în Palu şi Donggala.

Indonezia este expusă riscului la cutremure deoarece este localizată pe Cercul de Foc, un arc de vulcani şi linii de falie în Bazinul Pacific.

În 5 august 2018, Indonezia a fost lovită de un cutremur masiv de magnitudine 6,9 care a provocat dezastre pe insulele Bali şi Lombok. Peste 500 de persoane au murit şi peste 1.000 au fost rănite.

În decembrie 2004, un cutremur de magnitudine 9,1 în largul Sumatrei, în vestul Indoneziei, a declanşat un tsunami care a provocat moartea a 230.000 de persoane în 12 ţări din zonă.