Erdogan: Vladimir Putin este de acord că asasinarea ambasadorului rus este o provocare

După asasinarea ambasadorului rus în Ankara, liderul turc a discutat cu omologul său rus Putin, cei doi convenind că întregul incident urmăreşte să destabilizeze atât relaţiile dintre Rusia şi Turcia, cât şi procesul de pace din Siria.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin şi că amândoi au fost de acord că asasinarea ambasadorului rus în Ankara de către un bărbat înarmat a fost un act de provocare pus la cale de cei care doresc să afecteze relaţiile dintre cele două ţări.

Într-un mesaj video transmis la televiziunea turcă, Erdogan a declarat că relaţiile dintre Turcia şi Rusia sunt vitale pentru regiune şi că cei care au urmărit să afecteze legăturile bilaterale dintre cele două state nu îşi vor atinge obiectivele.

“Mă adresez celor care încearcă să strice aceste relaţii dintre noi şi Rusia, care sunt foarte importante pentru noi şi pentru regiune: Nu o să reuşiţi niciodată, degeaba aşteptaţi asta!”, a afirmat preşedintele turc.

Ambasadorul rus în Ankara a fost împuşcat mortal în timp ce susţinea luni un discurs la o galerie de artă. Forţele de securitate turce au declarat că atacatorul, care a strigat “Nu uitaţi de Alep” şi “Allahu Akbar”, a fost un ofiţer de poliţie în afara orelor de serviciu.

Erdogan a declarat despre discuţia sa cu liderul de la Kremlin: “La discuţia din această seară cu Vladimir Putin am fost amândoi de acord că a fost o provocare. Nu se pune problema vreunui conflict. Am convenit ca în special în lupta împotriva terorismului solidaritatea noastră să fie şi mai puternică. Ştim că ceea ce s-a întâmplat este o provocare pentru subminarea relaţiilor Turcia - Rusia, dar conducerea Rusiei şi cea a Republicii Turcia au voinţa necesară de a nu ceda. Vom înfiinţa o comisie comună de anchetă. S-au luat măsuri suplimentare pentru garantarea siguranţei la ambasadă şi consulatele Rusiei din Turcia. Se fac paşii necesari”.

Totodată, liderul turc a transmis condoleanţe poporului rus şi familiei ambasadorului ucis. “Ca popor, trebuie să fim uniţi şi hotărâţi în astfel de situaţii. Condamn cu tărie atacul. Condoleanţe Rusia, Turcia”.

La rândul său, preşedintele rus a precizat luni că uciderea ambasadorului rus în Ankara a avut ca obiectiv subminarea relaţiilor dintre Rusia şi Turcia. Putin a adăugat că asasinatul a mai urmărit să pună capăt procesului de pace din Siria, unde Ankara doreşte debarcarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în timp ce Rusia doreşte exact contrariul.

Vladimir Putin a anunţat că o echipă de anchetatori ruşi va merge la Ankara pentru a participa la investigaţia privind incidentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe