Kerry îl acuză pe Assad de comiterea unui “masacru”

John Kerry a criticat acţiunile guvernului sirian în Alep, susţinând că preşedintele Bashar al-Assad este responsabil pentru masacrul ce are loc în acest oraş.
Soldaţi sirieni patrulează în estul oraşului Alep, Siria, 3 decembrie 2016.
Soldaţi sirieni patrulează în estul oraşului Alep, Siria, 3 decembrie 2016. (Captură Foto)

Secretarul de stat american John Kerry, a cărui ţară a susţinut grupuri rebele care luptă împotriva guvernului sirian începând cu 2011, a declarat că Alep nu trebuie să se confrunte cu un masacru în stilul celui din Srebrenica, după ce partea estică a oraşului a fost eliberată de armata siriană de sub controlul militanţilor.

Luând cuvântul, joi, la o conferinţă de ştiri la Departamentul de Stat în Washington D.C., Kerry a acuzat guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad de comiterea unui “masacru” în partea estică a oraşului Alep. “Regimul Assad desfăşoară un masacru”, a declarat el.

SUA şi aliaţii săi occidentali, împreună cu Arabia Saudită, Qatar şi Turcia, au purtat un război prin terţi împotriva guvernului şi poporului sirian timp de aproape 6 ani. Războiul a provocat moartea a aproximativ 500.000 de sirieni şi refugierea a altor câteva milioane.

În 2012, grupuri rebele asociate cu Al-Qaeda şi susţinute de inamici ai Siriei, au reuşit să captureze părţile estice ale Alepului, cel mai mare oraş al ţării, cu o populaţie de 2,5 milioane de locuitori.

Partea controlată de rebeli a fost transformată în ruine în aceşti ani. În plus, militanţii au comis atrocităţi împotriva civililor şi au ţinut zeci de mii de persoane ostatici începând cu 2012.

După o ofensivă ce a durat câteva luni, armata siriană, susţinută de forţa aeriană rusească, a reuşit în cele din urmă să elibereze estul Alepului din mâna militanţilor. Totuşi, oficialii şi organizaţiile media din Occident sunt acum implicate în crearea de ştiri false despre ceea ce se întâmplă în oraş, răspândind o versiune falsă asupra situaţiei.

Ceea ce s-a întâmplat deja în Alep este incredibil, a declarat Kerry reporterilor, în timp ce mii de civili din Alep erau evacuaţi din oraş de către guvernul sirian, cu ajutorul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

“Dar rămân zeci de mii de persoane concentrate în prezent într-o zonă foarte mică a Alepului”, a adăugat Kerry.

“Şi ultimul lucru pe care l-ar dori cineva să îl vadă ... este ca acea zonă mică să fie transformată într-o altă Srebrenica”, a precizat el, făcând referire la masacrul din 1995 din timpul Războiului Bosniac, când peste 8.000 de musulmani bosniaci au fost ucişi de unităţi ale Armatei Sârbe Bosniace a Republicii Srpska, sub comanda generalului Ratko Mladic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe