Erdogan susţine că Ierusalimul este "oraşul nostru"

Nu este clar dacă revendică oraşul pentru turci sau pentru musulmani
Recep Erdogan (Mehmet Ali Ozcan/Anadolu Agency/Getty Images)
A.P.
03.10.2020

Într-un discurs rostit joi în faţa Parlamentului de la Ankara, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan revendică Ierusalimul, conform The Times of Israel.

În acest oraş pe care a trebuit să-l părăsim în lacrimi în timpul Primului Război Mondial, este încă posibil să dai peste urme ale rezistenţei otomane. Aşa că Ierusalimul este oraşul nostru, un oraş de la noi”, a transmis Erdogan parlamentarilor turci în timpul unui discurs important în Ankara.

“Prima noastră qibla (direcţie de rugăciune la musulmani) - al-Aqsa, Cupola Stâncii - în Ierusalim sunt moscheile simbolice ale credinţei noastre. În plus, acest oraş este casa locurilor sfinte ale Creştinismului şi Iudaismului”, a mai spus preşedintele turc.

Erdogan este cunoscut pentru opoziţia la politica israeliană faţă de Ierusalim şi zonele ocupate - Cisiordania şi Fâşia Gaza. Sun mandatul său a avut loc incidentul Mavi Marmara în 2010, prin care o navă sub pavilion turcesc încărcată cu provizii a încercat să spargă blocada impusă de israelieni asupra Fâşiei Gaza. Incidentul a sfârşit într-o baie de sânge, forţele israeliene efectuând un desant asupra navei în zonele internaţionale şi omorând 9 militanţi pro-israelieni, cetăţeni turci, unul dintre ei minor. Rezultatul a fost o rupere fără precedent a relaţiilor dintre Turcia şi Israel.

Conform Times of Israel, în timpul unui discurs la începutul noii sesiuni parlamentare din Turcia, Erdogan a deplâns timp de câteva minute de soarta Ierusalimului căzut sub ocupaţie israeliană şi a cauzei palestinienilor.

“O altă criză pe care ţara noastră şi naţiunea noastră o urmăresc cu atenţie este opresiunea palestinienilor de către Israel şi practicile dure care nu iau în considerare intimitatea Ierusalimului”, a spus el spre sfârşitul discursului.

Problemă Ierusalimului nu este o problemă geopolitică obişnuită pentru noi. În primul rând, actualul aspect fizic al Vechiului Oraş, care este inima Ierusalimului, a fost construit de către Suleiman Magnificul, cu zidurile sale, bazarul, şi multe din clădiri. Strămoşii noştri şi-au arătat respectul timp de secole prin păstrarea acestui oraş în mare cinste”, a mai afirmat liderul de la Ankara.

Palestinienii au trăit în Ierusalim “timp de mii de ani”, însă au fost ocupaţi iar drepturile lor au fost încălcate, a mai adăugat Recep Tayyip Erdogan, care a jurat să “urmărească cu atenţie” problema palestiniană.

Considerăm ca fiind o onoare din partea ţării noastre şi a naţiunii să exprimăm drepturile pentru poporul palestinian oprimat, cu care am trăit timp de secole. Cu această înţelegere, vom urmări atât cauza palestiniană, care este rana sângerândă a conştiinţei globale, cât şi cazul Ierusalimului, până la sfârşit”, a precizat preşedintele Turciei.

Ministerul de Externe al Israelului a refuzat să comenteze pentru The Times of Israel discursul lui Erdogan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor