Erdogan se întâlneşte cu Pence. Turcia consimte la un acord de încetare a focului sub presiunea SUA

Vicepreşedintele american Mike Pence
Vicepreşedintele american Mike Pence (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Turcia a convenit, joi, să-şi întrerupă ofensiva în Siria timp de cinci zile pentru a lăsa forţele kurde să se retragă dintr-o „zonă tampon” pe care Ankara încearcă să o creeze în nordul Siriei.

Acordul a fost salutat de administraţia Trump şi trâmbiţat de Turcia ca fiind o victorie completă.

Încetarea focului a fost anunţată de vicepreşedintele american Mike Pence după discuţiile de la Ankara avute cu preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, şi a fost lăudată de preşedintele Donald Trump, care a spus că va salva „milioane de vieţi”.

Erdogan anunţase în prealabil că nu se va întâlni cu delegaţia americană, formată din vicepreşedinte şi consilierul de securitate naţională al administraţiei, cerând să se întâlnească direct cu Trump.

Nu este clar dacă Forţele Democrate Siriene (SDF), conduse de kurzi, vor respecta pe deplin acordul, care dau turcilor controlul asupra unui teritoriu pe care kurzii îl deţineau, cu sprijin militar american.

Comandantul SDF, Mazloum Kobani, a declarat pentru Ronahi TV că grupul va accepta acordul de încetare a focului cu Turcia în nordul Siriei, dar a spus că acesta este limitat la zonele de frontieră care se află între oraşele Ras al-Ain şi Tal Abyad.

Senatorii republicani şi democraţi l-au acuzat Trump că a trădat aliaţii kurzi, care au fost esenţiali în combaterea militanţilor statului islamic, că ignoră costurile umanitare ale invaziei Turciei şi de a fi păcălit de Ankara.

„Controlul zonei tampon va fi asigurat în primul rând de forţele armate turce”, a menţionat o declaraţie comună dintre SUA şi Turcia, după negocieri.

Un oficial turc a declarat pentru Reuters că Ankara a obţinut „exact ceea ce şi-a dorit” în urma discuţiilor cu Statele Unite. Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a descris-o ca pe o pauză, numai pentru a permite retragerea luptătorilor kurzi.

Luptătorii kurzi vor fi obligaţi să renunţe la armentul greu, iar poziţiile lor vor fi distruse, a spus Cavusoglu. El a refuzat să numească acordul o „încetare a focului”, spunând că încetarea focului poate fi convenită doar de părţile legitime, şi nu de o miliţie kurdă pe care Turcia o consideră un grup terorist.

„Când elementele teroriste părăsesc complet zona sigură, putem opri operaţiunea”, a spus Cavusoglu.

Washingtonul şi Ankara vor coopera pentru a gestiona luptătorii Statului Islamic (IS) şi familiile lor deţinute în închisori şi lagăre, existând temeri că grupul militant s-ar putea reconstitui şi ataca din nou ţintele occidentale, potrivit comunicatului.

Pence a declarat că Washingtonul este deja în contact cu SDF-ul condus de kurzi, care a fost de acord să se retragă şi că deja se retrăgea. Cu toate acestea, poziţia kurdă nu era clară. Vorbind la Ronahi TV, comandantul SDF, Kobani, a declarat că acordul este „doar începutul” şi nu va atinge obiectivele Turciei.

Pence a mai afirmat că odată ce încetarea va deveni permanentă, Washingtonul va continua propriile planuri de retragere a forţelor sale din nordul Siriei. Acestea s-au asociat cu kurzii pentru a lupta împotriva Statului Islamic. Cu toate acestea, nu au existat semnale că forţele americane şi-au încetat retragerea, a spus un oficial american.

Acordul încheiat cu Erdogan prevedea, de asemenea, ca Turcia să nu se angajeze în operaţiuni militare în oraşul de frontieră sirian Kobani, a declarat Pence. Cavusoglu a spus că Turcia nu a făcut niciun angajament cu privire la Kobani.