Mike Pence: Trump îl sună pe Erdogan pentru a opri ofensiva din Siria

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a cerut omologului turc Recep Tayyip Erdogan să oprească operaţiunea din nordul Siriei şi l-a îndemnat pe vicepreşedintele Mike Pence, să facă o călătorie în Turcia pentru negocieri, a declarat Pence jurnaliştilor.

Trump a avut o conversaţie telefonică cu Erdogan, îndemnându-l să pună imediat în aplicare un acord de încetare a focului, a declarat Pence luni, citat de Fox News.

Vicepreşedintele american a afirmat că Trump l-a îndemnat să conducă o delegaţie în Turcia pentru a începe imediat negocierile. Pence va fi însoţit de noul consilier de securitate naţională al administraţiei Trump, Robert O'Brien.

"Rămânem angajaţi pentru obţinerea unei soluţii negociate, motiv pentru care preşedintele a cerut unei delegaţii de nivel înalt să plece cât mai repede către Ankara pentru a vedea dacă putem realiza un acord. Preşedintele este profund angajat să pună capăt actelor inutile de violenţă şi pierderilor de vieţi în nord-estul Siriei ”, a declarat luni un înalt oficial al administraţiei americane.

"Cred că preşedintele nu ar fi dispus să trimită o delegaţie la nivel înalt în scurt timp, decât dacă ar fi destul de încrezător că există cel puţin o şansă de a ajunge la încetarea focului", a declarat oficialul de la Casa Albă.

Presa americană a raportat luni, citându-l pe vicepreşedintele Mike Pence, că Trump a purtat, de asemenea, discuţii telefonice cu Forţele Democrate Siriene (SDF), conduse de kurzi, şi a primit garanţii din partea Turciei că oraşul Kobani (Ayn al-Arab) nu va fi atacat.

Între timp, administraţia lui Erdogan a declarat că preşedintele turc a vorbit despre obiectivele ofensivei sale din nordul Siriei, într-un apel telefonic luni cu omologul francez.

"Preşedintele Tayyip Erdogan a discutat cu preşedintele francez Emmanuel Macron la telefon. Preşedintele nostru a stabilit obiective ale operaţiunii Primăvăra Păcii, subliniind ameninţarea faţă de securitatea Turciei şi integritatea teritorială a Siriei datorită teroriştilor PKK-YPG şi ISIS", se arată în comunicatul de presă.

Anterior, Trump a declarat pe pagina sa de Twitter că a emis un ordin executiv împotriva oficialilor actuali şi foşti ai guvernului turc, precum şi împotriva oricăror persoane „care contribuie la acţiunile Turciei de destabilizare în nord-estul Siriei”.

Preşedintele american a mai spus luni că speră că preşedintele sirian Bashar Assad va proteja kurzii sirieni din Turcia după ce majoritatea trupelor americane au fost retrase.

Pe 9 octombrie, Turcia a început operaţiunea „Primăvara Păcii”, pretinzând că este îndreptată împotriva teroriştilor din nordul Siriei, la est de Eufrat.

Dar printre grupurile desemnate teroriste de Turcia se numără mai ales forţele kurde, care, după cum insistă Ankara, au legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de asemenea o organizaţie teroristă de către Turcia.

Cu toate acestea kurzii din nordul Siriei au fost unul dintre pilonii luptei împotriva teroriştilor care au încercat, ani de-a rândul, să fondeze Califatul Islamic.

O altă sursă majoră de îngrijorare pentru Europa sunt centrele de detenţie ale teroriştilor deja capturaţi de forţele kurde - care în multe cazuri se află de-a lungul graniţei turco-siriene. Odată cu ofensiva Turciei, luptătorii kurzi care asigurau paza acestora sunt trimişi să lupte pentru a opri invazia turcă, dând astfel posibilitatea unor evadări masive a teroriştilor ISIS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe