Epurarea pesediştilor certaţi cu legea se apropie. Va avea succes planul lui Ponta?

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Pesediştii certaţi cu legea au motive mari de îngrijorare. În încercarea sa de a-şi salva imaginea şi de a creşte şansele partidului la alegerile din 2016, premierul Victor Ponta ar vrea să forţeze o schimbare şi să-i sacrifice pe membrii PSD acuzaţi de corupţie. După şedinţa de luni a BPN, premierul a reiterat faptul că va prezenta Consiliului Naţional Executiv de la sfârşitul lunii martie o serie de modificări ale Statutului care vizează răspunderea politică a membrilor partidului care se află în diverse faze ale cercetării penale.

"Va exista o propunere pe care eu o voi susţine şi care se referă la răspunderea politică, anume la ce funcţie trebuie să renunţ în Guvern, în Parlament, în partid, în funcţie de momentul unei cercetări penale. La Consiliul Naţional Executiv vin cu forma pe care o propun. Consiliul Naţional aprobă provizoriu, apoi va adopta Congresul", a precizat premierul, citat de Mediafax.

Şeful PSD a subliniat că nu este vorba despre o sancţionare a membrilor, a căror calitate nu era până acum sub nicio formă restrânsă de problemele cu justiţia, ci, mai degrabă, de implementarea unor măsuri care să reglementeze situaţia membrilor vizaţi de anchete de corupţie.

Cu o seară în urmă, Victor Ponta explica la Antena3, că deciziile pe care le va lua la Consiliul Naţional Executiv (CNX) vor fi unele "dureroase", în contextul în care mulţi pesedişti au căzut în mâinile procurorilor anticorupţie şi se află în diverse stadii procesuale.

"Eu voi propune ca toţi liderii naţionali şi locali care se află în diferite faze juridice să aibă o anumită răspundere politică (…) Să vă spun foarte clar: dacă se începe urmărirea penală pe numele cuiva nu mai poţi să fii în Guvern. E foarte mare (tensiunea în PSD - n.r.) şi pe bună dreptate. Trebuie să o gestionăm", a afirmat premierul Victor Ponta.

Victor Ponta vs baronii locali

Deşi baronii locali au început să fie tot mai vocali, Victor Ponta forţează în continuare aplicarea acestor prevederi şi ameninţă că, în cazul în care acestea nu vor fi implementate, "PSD va trebui să îşi găsească un alt lider politic". Încercarea de a cosmetiza PSD şi de a-i schimba imaginea de partid corupt este, în viziunea lui Ponta, strâns legată de performanţa formaţiunii la alegerile următoare.

"PSD poate să câştige alegerile locale şi parlamentare dacă face nişte schimbări de organizare internă", susţinea cu ceva timp în urmă premeirul.

Baroni cu greutate precum Marian Oprişan sau Radu Mazăre i-au fluturat deja în faţă scenariul demisiei dacă mai insistă cu astfel de "reforme" în loc să îşi asume eşecul de la prezidenţiale.

"Să se gândească cu seriozitate la aceste lucruri şi să înceteze cu propunerile care nu au nicio legătură cu agenda partidului", a avertizat anterior Marian Oprişan, adăugând că lucrurile vor fi tranşate în detrimentul său la Consiliul Naţional unde şi-ar putea pierde şi funcţia dacă continuă să se comporte ca Adrian Năstase.

Pe acelaşi ton vehement, baronul PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a acuzat conducerea Partidului că a reluat teoria centrului imaculat, lansată în 2003 de Adrian Năstase, pentru a justifica eşecul la prezidenţiale.

"Această teorie a centrului imaculat, adică a Bucureştiului alb ca zăpada şi a provinciei neagră ca cenuşa, nu e nouă. E de pe vremea domnului Adrian Năstase. Atunci s-a aruncat în presă că provincia este murdară şi Bucureştiul este alb ca zăpada”, a declarat Nicuşor Constantinescu, care a avertizat că această "neasumare a răspunderii de către conducerea centrală a PSD" este o problemă care va fi discutată în CExN.

În ciuda acestor tensiuni despre care vorbea, Victor Ponta pare dispus să rişte, mai ales că robinetul cu banii statului este încă în mâna lui.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.