Senatul spune NU arestării lui Dan Şova. Darius Vâlcov nu a fost la fel de norocos
alte articole
UPDATE - Cu spectrul arestării îndepartat de votul contra arestării sale, Dan Şova a anunţat miercuri că se va autosuspenda din toate functiile detinute in cadrul Partidului Social Democrat.
"După cum am afirmat şi astăzi în plenul Senatului României, îmi susţin pe deplin nevinovăţia şi consider că decizia de astăzi, a colegilor senatori, îmi va permite să mă apăr în faţa judecătorilor, aşa cum se cuvine, dacă dosarul va ajunge la instanţă.(...) Am deplină încredere în Justiţia din România. Consider ca şi colegii parlamentari au arătat prin votul de astăzi că un proces se desfăşoară în instanţă. Justiţia nu se efectuează prin arestări, ci prin judecată şi deciziile judecătorilor.", susţine Dan Şova, potrivit unui comunicat remis Epoch Times de biroul de presă al PSD.
***
UPDATE - Senatorii au refuzat, miercuri, aprobarea cererii DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a colegului lor, Dan Şova, acuzat de căpuşarea complexurilor Rovinari şi Turceni.
Potrivit Mediafax, au fost 79 de voturi "pentru", 67 "împotrivă", 5 abţineri, pentru aprobare fiind necesare 85 de voturi favorabile.
În ceea ce îl priveşte pe Darius Vâlcov, senatorii au aprobat cererea DNA, fiind înregistrate 97 voturi "pentru", 48 "împotrivă", în timp ce 5 au fost anulate.
***
Considerat cândva unul dintre cei mai privilegiaţi "lupi tineri" din anturajul lui Victor Ponta, senatorul Dan Şova, fost ministru al Marilor Proiecte, fost ministru al Transporturilor şi-a început ziua la grupul de rugăciune din Senat. Motivul evlaviei senatorului PSD? Primul punct pe ordinea de zi a Senatului este raportul privind solicitarea DNA pentru reţinerea şi arestarea sa preventivă.
”Am început această zi cu colegii mei, la grupul de rugăciune. Dumnezeu să fie cu noi!”, a declarat Şova, citat de gândul.info
Urmărit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, Şova a negat toate acuzaţiile care i se aduc şi şi-a rugat colegii să nu permită arestarea sa:
”Nu voi protesta dacă un procuror mă anchetează, dar am obiecţii când se cere arestarea preventivă. Nu cred că reţinerea şi arestarea rezolvă problema. Trimiterea în judecată a acestui dosar, am obosit, de ani de zile se discută, îmi doresc ca domnul procuror să trimită acest dosar în instanţă şi să ne judecăm. Nu voi fi ipocrit să vă spun să votaţi aşa cum doriţi. O să vă rog cu prietenie, onoare şi colegialitate să înţelegem un lucru. Cum ne putem noi gândi că un om s-ar putea apăra din detenţie? Dacă vorbim de egalitate, de posibilitate de a te apăra, acest lucru se poate face doar în libertate. De când a început acest dosar, alerg să-mi demonstrez nevinovăţia. Cineva trebuie să-ţi demonstreze nevinovăţia. Mă supun şi acestui lucru nefiresc. Vă rog să-mi daţi posibilitate, respingând cererea procurorilor, să mă pot apăra ca om liber. Veţi constata că nu aţi greşit”, a declarat Şova.
Procurorii DNA au cerut aviz pentru arestarea preventivă a lui, în dosarul în care acesta era deja urmărit penal pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, în legătură cu contractele dintre casa sa de avocatură „Şova şi Asociaţii” şi complexurile energetice Rovinari şi Turceni.
Şova este acuzat că, în cursul lunii februarie 2015, ar fi depus la DNA 11 procese verbale care să justifice aceste contracte şi care să arate că el nu este implicat în ele, însă care ar fi false, spun procurorii. De asemenea, Şova mai este acuzat că în 2010 a ordonat distrugerea hard-disk-urilor de la casa sa de avocatură, pentru a ascunde urmele contractelor cu cele două complexuri energetice.
Investigaţia contractelor lui Şova cu Turceni şi Rovinari s-ar putea dovedi cu "bătaie lungă." Un raport al Inspecţiei Judiciare din ianuarie 2014 arată că Victor Ponta este cercetat în două dosare 122/P/2012 şi 132/P/2012 privind complexele Rovinari şi Turceni.
Recomandăm şi: Dan Şova, realizări "măreţe" pentru Capitală: jardiniere de 3800 de euro şi chioşcuri de 40.000
Emoţii similare cu ale lui Dan Şova trăieşte şi Darius Vâlcov, fost ministru de Finanţe PSD, arestarea sa preventivă fiind, de asemenea, pe ordinea de zi a Senatului.
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, i-a cerut în data de 19 martie Procurorului General, Tiberiu Niţu, să sesizeze Senatul în vederea formulării cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Darius Vâlcov cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Din cererea procurorilor anticorupţie reiese că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.
Potrivit procurorilor, fostul ministru şi-ar fi primit "comisionul" în pungi de plastic, banii fiindu-i daţi în tranşe cuprinse între 400.000 şi un milion de lei, suspecţi din dosar afirmând că au fost situaţii în care s-au întâlnit cu Vâlcov chiar şi în cimitir.
Procurorii DNA i-au găsit recent lui Vâlcov, într-un seif, lingouri de aur, un tablou de Renoir, dolari etc.
Mai multe despre dosarul lui Vâlcov aici.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.