Elveţia dă 8,5 milioane de franci României, pentru Magistrala 4

Garnitură de metrou (Epoch Times România)
Epoch Times România
25.09.2013

Elveţia a acordat României o finanţare nerambursabilă de 8,5 milioane de franci pentru realizarea studiului de prefezabilitate şi a celui de fezabilitate pentru construcţia liniei de metrou 4 Lac Străuleşti – Gara Progresu, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu.

„Am semnat documentaţia pentru primul proiect finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, pe aria tematică pe care o gestionează Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În fapt, MDRAP deschide seria implementării măsurilor suport, acesta fiind primul acord de proiect pentru care semnează partea elveţiană. Proiectul, cu un buget total de 12,4 milioane de franci elveţieni, va beneficia de o contribuţie financiară nerambursabilă în valoare de 8,5 milioane franci din fonduri elveţiene, iar diferenţa va fi asigurată de beneficiar”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Acordul de Proiect a fost încheiat între partea elveţiană, reprezentată de ambasadorul Elveţiei în România, Jean – Hubert Lebet, şi Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de Unitate Naţională de Coordonare, reprezentat de viceprim-ministrul Daniel Chiţoiu, şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Organism Intermediar, preprezentat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea. Acordul de Implementare a a fost încheiat între Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Transporturilor, reprezentat de ministrul Ramona Mănescu, şi Metrorex S.A., în calitate de beneficiar, reprezentat de directorul general Aurel Radu.

Proiectul prevede elaborarea studiilor de prefezabilitate şi de fezabilitate, elaborarea unui studiu multimodal de transport pentru Bucureşti şi a unui studiu de siguranţă privind creşterea potenţială a traficului pe Linia 4, dar şi crearea unui parteneriat instituţional între Metrorex şi o companie de transport public din Elveţia.„Practic, din acest moment, beneficiarul are la dispoziţie 30 de luni pentru implementarea proiectului. Este foarte important ca beneficiarul să respecte acest termen prevăzut în acordul semnat astăzi”, a adăugat Dragnea.

Programul de asistenţă financiară elveţiană destinat României, din care este finanţat proiectul, funcţionează din anul 2010 şi urmăreşte să contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale, în ansamblu şi între diferitele regiuni de dezvoltare. Suma alocată României este de 181 milioane franci elveţieni, perioada de angajare a fondurilor fiind de 5 ani de la data aprobării creditului cadru de către Parlamentul elveţian (2009), iar cea a plăţii efective de 10 ani.

Programul asigură finanţare în următoarele domenii tematice: securitate, stabilitate şi sprijin pentru reforme; mediu şi infrastructură; sectorul privat; dezvoltare umană şi socială; alocări speciale pentru intensificarea parteneriatului şi suport pentru experţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor