Elevii şcolilor cu predare în grafia latină din Transnistria intimidaţi de miliţieni la 1 septembrie

Situaţia şcolilor cu predare în grafia latină din Transnistria nu se îmbunătăţeşte. Unii directori au fost avertizaţi să nu se intoneze imnul RM şi să nu fie arborat tricolorul la festivităţile organizate cu ocazia deschiderii noului an şcolar.
Careul de 1 septembrie în s.Roghi cu prezenţa miliţienilor transnistreni
Careul de 1 septembrie în s.Roghi cu prezenţa miliţienilor transnistreni (promolex.md)

Asociaţia Promo-LEX atenţionează că situaţia şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană rămâne critică. Încălcarea dreptului la educaţie pentru elevii celor opt şcoli cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a devenit o normă după ani de abuz din partea administraţiei din stânga Nistrului.

Potrivit asociaţiei, şi în acest an careul a fost unul mai puţin solemn în instituţiile de învăţământ cu predare în grafia latină, unii dintre directori fiind preveniţi la telefon în legătură cu interzicerea intonării imnului de stat şi a arborării drapelului.

La evenimentele de deschidere a anului şcolar, prezenţa reprezentanţilor miliţiei continuă să intimideze elevii şi profesorii. ”În acest an, ei au putut fi observaţi la Gimnaziul din satul Corjova, Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol, dar şi la Gimnaziul din satul Roghi.”

De menţionat că la Gimnaziul din satul Roghi s-au deplasat un număr mai mare de miliţieni, comparativ cu anii precedenţi, în preajma instituţiei fiind observate trei autovehicule şi aproximativ 10 reprezentanţi ai miliţiei transnistrene.

Notabil este faptul că, la aproape 5 ani de la pronunţarea Hotărârii CEDO în cauza Catan şi alţii, prin care Federaţia Rusă a fost condamnată pentru violarea dreptului la educaţie în regiunea Transnistreană, aceasta rămâne neexecutată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe