ELCEN anunţă că nu poate intra în iarnă fără bani de la PMB

La nici două săptămâni după ce i-a asigurat pe bucureşteni că nu vor rămâne fără apă caldă şi căldură în sezonul rece, directorul ELCEN trage primăria de mânecă pentru bani, avertizând că altfel nu poate intra în iarnă.
Marcel-Octavian Nicolaescu, director general ELCEN
Marcel-Octavian Nicolaescu, director general ELCEN (Elcen)

Directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, a avertizat joi că instituţia pe care o reprezintă nu poate "intra în iarnă" dacă Primăria Capitalei nu-i dă "câteva sute de milioane" în avans, relatează Agerpres.

"Trag un semnal de alarmă: dacă Primăria, conform soluţiilor pe care le-am dat prin rectificarea bugetului, prin darea în avans a bugetului pe trimestrul patru, nu ne dă câteva sute de milioane, noi nu putem intra în iarnă, determinat de faptul că avem de încasat debit principal 650 de milioane de euro, o marfă pe care am livrat-o, dar nu am încasat-o. Noi astăzi suntem datori la furnizorii de gaze, care majoritatea sunt privaţi, au alte reguli de joc, 150 de milioane de euro. Este o presiune extraordinară pe noi", a declarat Marcel Nicolaescu, la dezbaterea cu tema "Criza Radet. Cauze şi soluţii".

Reamintim că, în urmă cu mai puţin de două săptămâni, Nicolaescu dădea asigurări că bucureştenii nu vor rămâne fără apă caldă şi căldură în iarna ce vine, anunţând că ELCEN a ajuns la un acord împreună cu Romgaz, compania care asigură gazele naturale pentru centralele termice din Capitală, astfel încât furnizarea de gaze să nu fie întreruptă după 15 octombrie, iar bucureştenii să beneficieze de apă caldă şi căldură în sezonul de iarnă.

Anunţul ELCEN a fost făcut în contextul în care, cu o zi înainte, Romgaz preciza, printr-un comunicat de presă, că ar putea fi nevoită să sisteze livrarea gazelor naturale către Electrocentrale Bucureşti, începând cu data de 16 octombrie 2015, dacă societatea comercială nu va prezenta, până la 15 octombrie, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate faţă de Societatea Naţională de Gaze Naturale.

ELCEN, dator la furnizorii de gaze, are la rândul său de încasat nu mai puţin de 3,58 de miliarde de lei de RADET. Potrivit ELCEN, În decembrie 2008, RADET/Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) au eşalonat integral datoriile înregistrate la acel moment (din perioada 2007 – noiembrie 2008), în valoare 743 milioane lei, pe o perioadă de trei ani.

Din această eşalonare, PMB a rămas restantă cu 259 milioane lei. Deşi, prin protocolul semnat în 2008, RADET şi PMB s-au angajat să achite facturile curente la scadenţă, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, RADET a acumulat noi datorii în perioada 2009 – 31.08.2015, în valoare de 3,3 miliarde lei, cu toate că în Bucureşti gradul de încasare de la populaţie este de peste 90%, fiind cel mai ridicat nivel din ţară. Doar în 2014, ELCEN a livrat şi facturat către RADET energie termică în valoare de 1.033,2 milioane lei (exclusiv penalităţi de întârziere) şi a încasat, conform contractului escrow, 735,9 milioane lei, înregistrând o neîncasare de 297,3 milioane lei.", precizează ELCEN.

Pe fundalul acestor avertismente şi asigurări, primarul interimar al Capitalei a "garantat" şi el că bucureştenii vor primi căldură şi apă caldă în această iarnă şi că va aloca bani către RADET, astfel încât ELCEN să-şi poată recupera banii şi să plătească la rândul său ce are de achitat furnizorilor de gaze.

"Ne aflăm în acest moment cu bugetul pe masă, la rectificare, de unde voi reuşi să scot anumite sume de bani pentru a le aloca către RADET. Sunt în discuţii şi urmează să analizăm la nivel guvernamental suma care va fi dislocată din buget pentru ajutorul de încălzire, iar semnalele sunt pozitive şi mai există în exerciţiul bugetar pe trimestrul IV suma alocată pentru RADET, într-un cont escrow din care ELCEN va reuşi să îşi tragă banii pentru a-şi plăti furnizorii. Deci, în acest moment, vreau ca eu şi toată administraţia să transmit un mesaj foarte clar, nu se va întâmpla ca bucureştenii să nu beneficieze de apă caldă şi căldură, este exclus aşa ceva", declara Ştefănel Marin pe 30 septembrie a.c.