Elcen dă asigurări că bucureştenii nu vor tremura, la iarnă, lângă calorifere reci

Directorul General Elcen a dat asigurări, marţi, că bucureştenii nu vor rămâne fără apă caldă şi căldură în iarna ce vine.
Marcel-Octavian Nicolaescu, director general ELCEN
Marcel-Octavian Nicolaescu, director general ELCEN (Elcen)

Electrocentrale Bucureşti a convenit cu Romgaz să eşaloneze datoriile, astfel încât bucureştenii să nu rămână fără apă caldă şi căldură în perioada iernii 2015 - 2016, aşa cum se prognoză.

"Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) a ajuns la un acord impreuna cu Romgaz, compania care asigura gazele naturale pentru centralele termice din Capitala, astfel incat furnizarea de gaze sa nu fie intrerupta dupa 15 octombrie, iar bucurestenii sa beneficieze de apa calda si caldura in sezonul de iarna. Cele doua companii vor decide modul in care se va realiza reesalonarea, pe o perioada de doi ani, a datoriilor acumulate de ELCEN catre furnizorul de gaze (362 milioane lei, inclusiv penalitati)."anunţă ELCEN într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Anunţul ELCEN vine în contextul în care luni, Romgaz preciza, printr-un comunicat de presă, că ar putea fi nevoită să sisteze livrarea gazelor naturale către Electrocentrale Bucureşti, începând cu data de 16 octombrie 2015, dacă societatea comercială nu va prezenta, până la 15 octombrie, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate faţă de Societatea Naţională de Gaze Naturale.

Reprezentanţii ELCEN, care au susţinut marţi o conferinţă de presă, au mai precizat că societatea a acumulat aceste datorii catre furnizorii de gaze, ca urmare a faptului ca nu a incasat, in ultimii ani, de la RADET Bucuresti, distribuitorul de energie termica din Capitala, sumele aferente livrarii energiei termice.

"Astfel, datoriile totale ale RADET catre ELCEN, la data de 31.08.2015, erau in valoare de 3,58 miliarde lei. In decembrie 2008, RADET/Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) au esalonat integral datoriile inregistrate la acel moment (din perioada 2007 – noiembrie 2008), in valoare 743 milioane lei, pe o perioada de trei ani. Din aceasta esalonare, PMB a ramas restanta cu 259 milioane lei. Desi, prin protocolul semnat in 2008, RADET si PMB s-au angajat sa achite facturile curente la scadenta, acest lucru nu s-a intamplat. Mai mult, RADET a acumulat noi datorii in perioada 2009 – 31.08.2015, in valoare de 3,3 miliarde lei, cu toate ca in Bucuresti gradul de incasare de la populatie este de peste 90%, fiind cel mai ridicat nivel din tara. Doar in 2014, ELCEN a livrat si facturat catre RADET energie termica in valoare de 1.033,2 milioane lei (exclusiv penalitati de intarziere) si a incasat, conform contractului escrow, 735,9 milioane lei, inregistrand o neincasare de 297,3 milioane lei.", precizează ELCEN.

"Pentru ca bucureştenii să aibă asigurat agentul termic în sezonul rece, ELCEN a propus următoarele soluţii:

  • Consiliul General al Municipiului Bucureşti trebuie să rectifice în regim de urgenţă bugetul PMB, astfel încât să aloce cu titlu de subvenţie pentru RADET Bucureşti încă cel puţin 200 milioane lei, suma ce trebuie plătită în acest an, în integralitate, către ELCEN.

  • În încercarea de a ignore datoriile existente, ELCEN a instituit popriri pe conturile bancare ale RADET Bucureşti. În prezent, există două sentinţe executorii (259 milioane lei, respectiv 118 milioane lei - suspendată provizoriu în perioada 24.07 – 21.09). ELCEN va continua executarea silită prin poprirea conturilor bancare, având în vedere ca instanţa a respins cererea de suspendare a popririi, conform sentinţei pronunţate în 21.09.2015.

  • ELCEN se afla în discuţii cu RADET pentru încheierea unui protocol de eşalonare a datoriilor regiei, pe o perioadă de 10 ani, cu condiţia ca până la sfârşitul anului 2015, pe lângă factura curentă, RADET să achite 250 milioane lei, suma necesară plăţii furnizorilor de gaze.

  • La iniţiativa ELCEN, sprijinită de Ministerul Energiei prin ministrul Andrei Gerea, societatea se află în faza de finalizare a unui protocol comun cu RADET, pentru organizarea unui comandament de iarnă, care va avea drept rol concentrarea eforturilor ale ambelor companii în scopul eliminării oricăror incidente tehnice, cu ţinta finală confortul consumatorilor din Bucureşti. Cele două entităţi vor lucra împreună, sprijinindu-se logistic şi tehnic.

  • În ciuda problemelor financiare cu care se confrunta în prezent, ELCEN reuşeşte să finalizeze un amplu program de reparaţii a echipamentelor proprii, astfel încât acestea să fie în stare tehnică favorabilă funcţionării. De asemenea, ELCEN are pregătite stocuri de păcură, combustibil alternativ folosit în cazuri extreme, în conformitate cu reglementările de mediu, pentru a susţine o eventuală reducere a livrărilor de gaz, în sensul în care ele vor fi dirijate cu precădere către populaţie.", se mai preciează în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne