Efectele referendumului din 26 mai vor fi obligatorii. Danileţ explică de ce va vota DA la referendum
alte articole
Judecătorul Cristi Danileţ explică, printr-o postare pe Facebook, faptul că, dacă românii vor vota "Da" la cele două întrebări ce le vor fi puse la referendumul din 26 mai, Parlamentul sau Guvernul nu vor mai putea adopta proiecte de acte normative care să contravină voinţei exprimate de cetăţeni.
Practic, potrivit lui Danileţ, indiferent că este decizional sau doar consultativ, CCR a statuat deja într-o decizie a sa (Decizia 682/2012, paragrafele 1.7 şi 1.10) că voinţa poporului exprimată prin referendum nu poate fi ignorată de decidenţii politici, aşa că Guvernul şi Parlamentul nu vor mai putea împinge proiecte în favoarea amnistierii şi graţierii corupţilor sau ordonanţe în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare.
"Ca urmare, dacă noi votăm DA pentru continuare luptei împotriva corupţiei şi DA pentru justiţie, iar Parlamentul sau Guvernul ar vota un proiect de act normativ în sens contrar, acel demers ar fi neconstituţional. Nimeni şi nimic nu poate trece peste voinţa poporului exprimată prin referendum validat de CCR", scrie Danileţ, într-o postare pe Facebook.
„Voi vota pentru cele două întrebări care se vor pune la referendum. (...) Dacă majoritatea celor care se vor duce la vot vor exprima voinţa ‘Da’ atunci ei arată că sunt pentru continuare luptei împotriva corupţiei atunci referendum are un efect obligatoriu. Însăşi CCR spune într-o decizie celebră din 2012 următoarele: ‘Indiferent că referendumul este unul consultativ sau unul decizional, efectele acestuia sunt obligatorii’.
Aşadar, Parlamentul sau Guvernul atunci când întocmesc un proiect de act normativ trebuie să ţină cont de voinţa poporului exprimată prin referendum. Dacă poporul a spus că nu este de acord să fie graţiaţi sau amnistiaţi cei care au săvârşit fapte de corupţie, atunci un astfel de proiect de act normativ nu poate fi adoptat. Dacă poporul a spus că nu e de acord să se adopte OUG în materie penală atunci Guvernul nu poate face acest lucru. Dacă Parlamentul sau Guvernul ar adopta totuşi astfel de acte normative, atunci ele ar fi neconstituţionale, iar Curtea le va înlătura din circuitul juridic. Prin urmare, eu voi vota ‘Da’ la referendum căci sunt împotriva corupţiei şi pentru păstrarea independenţei justiţiei”, anunţă Danileţ într-un mesaj audio ce îi însoţeşte postarea.
Cele două întrebări la care românii sunt chemaţi să răspundă pe 26 mai sunt:
- „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
- „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”