Editurile sesizează DNA în legătură cu licitaţia pentru manuale digitale. Pricopie se dă nedreptăţit

Remus Pricopie, ministrul Educaţiei
Remus Pricopie, ministrul Educaţiei (Epoch Times România)

Mai multe edituri au sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură la modul în care s-a desfăşurat licitaţia pentru manuale digitale, a anunţat Federaţia Editorilor din România (FER), în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit Hotnews, Ana Munteanu, reprezentanta editurii Aramis, a declarat că sesizează DNA "pentru vicierea rezultatelor licitaţiei şi pentru suspiciunea că dincolo de această licitaţie există interese mult mai mari".

La începutul conferinţei FER, Mihail Penescu, directorul editurii ALL care a participat la licitaţia pentru manuale, la licitaţie şi nu a fost declarată câştigătoare până la soluţionarea contestaţiilor, a declarat că "un grup de interese a considerat că e momentul să pună mâna să se extindă şi asupra pieţei de carte şcolară şi au dat un tun de, după calcule simple, de 30 până la 50 de milioane de euro".

La rândul său, Gabriel Liiceanu, directorul editurii Humanitas - care a participat la licitaţie alături de Read Forward, editura care, la fel ca şi ALL, nu a fost declarată câştigătoare până la soluţionarea contestaţiilor, a declarat în cadrul conferinţei că "nu se poate face democraţie (...) cu analfabeţi în general şi cu analfabeţi politici în special".

"Faptul că nu avem un învăţământ care să fi produs o masă electorală demnă pentru o democraţie matură cred că este răul răurilor din această ţară. (...) Faptul că nu a existat o politică pentru educaţie la nivelul de care avea nevoie România a dus la o superbă coerenţă negativă în învăţământ. Ai fi tentat în primă clipă să spui haos. Nu e niciun haos, este o perfectă coerenţă negativă", a explicat Liiceanu, a cărui editură a trebuit să plătească 120.000 de lei pentru a contesta licitaţia.

Reamintim că FER a cerut la începutul lui august anularea licitaţiei pentru manualele claselor I şi a II-a, reclamând că rezultatele sunt viciate de "evaluarea inadecvată şi eronată", solicitând, de asemenea, "asumarea răspunderii de către cei vinovaţi", demisia directorului CNEE (Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare) şi a ministrului Educaţiei.

Faptul că nu avem un învăţământ care să fi produs o masă electorală demnă pentru o democraţie matură cred că este răul râurilor din această ţară. (...) Faptul că nu a existat o politică pentru educaţie la nivelul de care avea nevoie România a dus la o superbă coerenţă negativă în învăţământ. Ai fi tentat în prima clipă să spui haos. Nu e niciun haos, este o perfectă coerenţă negativă - Gabriel Liiceanu

FER a acuzat că la licitaţia ai cărei mari câştigători au fost CD PRESS SRL şi SIVECO, firmă crescută din afaceri cu statul, au fost utilizate criterii eliminatori inexistente în caietul de sarcini, că au fost tolerate preţuri de dumping şi că doi dintre câştigători au fost calificaţi eronat, în urma unor greşeli de calcul.

Astăzi, după ce editurile au sesizat DNA-ul cu privire la neregulile de la licitaţia pentru manuale, Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a ieşit cu o declaraţie publică, afirmând că procedurile au fost respectate şi că el "a ştiut" încă de când a declanşat procedura pentru noi manuale şcolare că va începe un război "pentru că va deranja business-ul editurilor.

Menţionăm în context că, imediat după ce Guvernul a postat documentele pentru licitaţie pe SEAP, într-un moment cel puţin straniu - în ajun de Paşti - europarlamentarul Cristian Preda remarca faptul că selecţia de oferte pare să fie mai degrabă aranjament pentru un client pesedist decât licitaţie.

Pe lângă faptul că preţurile pentru manuale erau foarte mici - 8 lei pe bucată preţul unui Abecedar în format fizic plus digital pe CD/DVD - cifrele de afaceri care se solicitau editurilor pentru a se înscrie în licitaţie erau foarte mari iar condiţiile cerute de minister se potriveau mănuşă anumitor firme mari de IT, mai degrabă decât editurilor educaţionale, ceea ce, de altfel, s-a şi întâmplat.