Eclipsa totală de soare de azi în direct pe internet

Eclipsă anulară de Soare.
Eclipsă anulară de Soare. (youtube.com)

Prima eclipsă solară a anului 2014 va avea loc astăzi 29 aprilie, dar va fi vizibilă direct doar pentru pinguinii din Antarctica şi pentru unii observatori norocoşi din Australia. Totuşi cei poziţionaţi mai puţin propice pentru a urmări spectacolul solar al anului, vor putea viziona live pe internet fascinantul fenomen.

Dacă vremea va permite, prima eclipsă solară a anului va apare ca o eclipsă parţială pentru observatorii din Australia şi sudul Indoneziei, cu aproape 65% din discul solar acoperit de Lună. Aceasta este prima dintre cele două eclipse solare de anul acesta şi are loc la două săptămâni după spectaculoasa eclipsă totală de Lună din data de 15 aprilie.

Eclipsele solare au loc atunci când Luna se interpune între Soare şi Pământ, iar de pe suprafaţa Pământului discul solar se vede acoperit parţial sau total de aceasta. Atunci când Luna şi Soarele sunt perfect aliniate, avem de-a face cu o eclipsă totală, dar deoarece orbita Lunii în jurul Terrei este înclinată, satelitul Pământului şi Soarele nu se aliniază lunar.

Eclipsa de astăzi se numeşte anulară sau “inel de foc” şi este vizibilă atunci când Soarele este foarte departe de Pământ astfel că Luna nu poate acoperi întreaga sa suprafaţă. Rezultatul văzut de pe planeta noastră este un inel strălucitor de lumină ce încadrează silueta Lunii.

Pentru a privi transmisia pe internet vizitaţi Solar Eclipse Webcasts by Slooh, Virtual Telescope Project (http://www.space.com/17933-nasa-television-webcasts-live-space-tv.html).

Un astronom amator francez, numit Xavier Jubier a creat o hartă interactivă pe Google menită să arate celor interesaţi cum va arăta eclipsa privită din diferite locuri din Australia şi din alte colţuri ale Terrei. Solar eclipse Google map (http://xjubier.free.fr/en/site_pages/solar_eclipses/xSE_GoogleMap3.php?Ecl=%2020140429&Acc=2&Umb=0&Lmt=1&Mag=1&Max=1) permite utilizatorilor să facă click pe diferite puncte de pe harta globului pentru a vedea cum se vede discul solar la momentul eclipsei.

Virtual Telescope Project (http://www.virtualtelescope.eu/webtv/) este un alt proiect de transmisie live a eclipsei şi este condus de astrofizicianul Gianluca Masi din Ceccano, Italia. O echipa de cel puţin 5 astrofotografi va transmite imagini cu astrele aliniindu-se din diferite puncte ale Australiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură