După dizolvarea Parlamentului, viitorul Greciei va fi stabilit în 25 ianuarie

Premierul grec Antonis Samaras.
Premierul grec Antonis Samaras. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)

Premierul grec a declarat, după dizolvarea Parlamentului, că ţara sa ar putea fi forţată să părăsească zona euro dacă partidul anti-austeritate Syriza va câştiga alegerile parlamentare de luna viitoare.

Avertizarea a fost făcută de premierul Antonis Samaras în timpul unei întâlniri de marţi cu preşedintele grec Karolos Papoulias.

Samaras i-a cerut lui Papoulias să dizolve oficial Parlamentul şi să convoace alegeri, care sunt programate să aibă loc în 25 ianuarie 2015.

Rapoartele legate de o posibilă ieşire a Greciei din zonă euro au zguduit pieţele de capital şi au declanşat îngrijorări în Europa.

Partidul de stânga Syriza a condus în mod constant în sondaje în lunile recente şi a promis că va schimba măsurile de austeritate care au securizat un program de salvare economică a ţării de către "troica"– Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană.

În plus, partidul va urmări să şteargă monumentala datorie de 320 de miliarde de euro – ambiţii care au renăscut temerile conflictelor cu creditorii şi excluderea Greciei din zonă euro.

Premierul Samaras a cerut alegeri anticipate după ce candidatul său Stavros Dimas nu a reuşit să obţină numărul necesar de voturi în Parlament pentru a deveni succesorul lui Papoulias, al cărui mandat de cinci ani se termină în martie 2015.

Grecia aproape că a intrat în faliment în 2010, şi a supravieţuit doar datorită pachetelor internaţionale de salvare, primind împrumuturi internaţionale în valoare de 240 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe