După bosonul Higgs, cercetătorii caută materia întunecată

Imagine artistică despre o gaură neagră masivă (punctul negru) din centrul unei stele tinere
Imagine artistică despre o gaură neagră masivă (punctul negru) din centrul unei stele tinere (NASA / JPL-Caltech)

Cercetării continuă studiile asupra materiei întunecate, o materie care are masă dar care nu poate fi văzută, această descoperire fiind una dintre cele mai importante ale fizicii moderne şi este considerată următorul pas în fizica modernă experimentală după bosonul Higgs, conform Associated Press.

Cercetările demarate într-o mină de aur, la circa 1,5 kilometri adâncime, au fost făcute în cadrul experimentului Large Underground Xenon, denumit şi LUX, unul din cele mai avansate experimente tereste care au ca scop identificarea particulelor de materie întunecată.

Un experiment asemănător a fost demarat şi în cadrul Staţiei Spaţiale Internaţionale, rămas, de asemenea, fără rezultat până în prezent.
Căutările privind materia întunecată existentă sub forma unor particule masive care interacţionează slab şi cunoscută ca WIMP (Weakly Interacting Massive Particles), este desfăşurată cu un echipament de ultimă oră care permite identificarea amprentei luminoase lăsate de o particulă WIMP atunci când ricoşează după impactul cu un nucleu de xenon răcit la 150 de grade Celsius.

Căutările vor continua încă un an, timp în care la faţa locului un experiment mult mai sensibil ce va utiliza un rezervor mai mare de xenon este în construcţie.

”Pe scurt, nu am observat interacţiunea materiei întunecate, dar dispunem de cele mai sensibile echipamente de căutare din lume” a explicat Daniel McKinsey, fizician la Universitatea Yale.

Cercetările din prezent utilizau echipament LUX de 20 de ori mai sensibil decât cele din trecut, însă pentru noile experimente va fi folosit unul de 1000 de ori mai sensibil.

Oamenii de ştiinţă sunt convinşi că materia există şi că ea reprezintă un element cheie din evoluţia universului, totuşi, încă nu ştiu cum ar trebui să arate aceasta sau unde să o caute.

”Este o materie cu totul fantomatică”, a precizat McKinsey.

Considerată noul Graal al fizicii experimentale moderne, materia întunecată este considerată de o importanţă crucială pentru existenţa şi evoluţia Universului, chiar mai relevantă decât recenta descoperire a bosonului Higgs.

Teoriile ştiinţifice consideră că un sfert din Univers ar fi compus din materia întunecată, care este de cinci ori mai răspândită decât materia ordinară din care este formată realitatea vizibilă.

Pe scurt, oamenii de ştiinţă au definit materia întunecată ca: ceea ce nu este, nu poate fi văzută până în prezent şi nu este considerată o energie. Sunt aproape siguri că ea există, dar nu ştiu ceea ce o compune şi nici interacţiunile pe care le are cu materia obişnuită.

Prin descoperirea materiei întunecate şi recoltarea de informaţii ce vor proveni din studierea acesteia, cercetătorii sunt de părere că anumite teorii privind expansiunea universului vor fi confirmate sau infirmate, teorii precum modul în care galaxiile se deplasează în spaţiu, cât şi interacţiunile dintre ele.