Dumitru Spătaru: Chiar şi suspendat, Dorin Chirtoacă poate da bătăi de cap actualei guvernări

Implicarea Curţii Constituţionale în dosarul lui Dorin Chirtoacă nu ar fi întâmplătoare: În opinia editorialistului Dumitru Spătaru, până la o decizie a CC, Dorin Chirtoacă va spera, va visa şi, cel mai important, nu va face nici un pas care să încurce jocurilor altcuiva.
Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă (Eugen Horoiu/Epoch Times)

De la reţinerea primarului suspendat al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, nu a trecut foarte mult timp, dosarul acestuia fiind examinat destul de repede, comparativ cu cel al primarului de Orhei, Ilan Şor, de existenţa căruia parcă nici nu-şi mai aminteşte nimeni. În opinia editorialistului, Dumitru Spătaru, ceea ce i se întâmplă în prezent lui Chirtoacă ar fi un joc abil, cu scopul de a-i crea acestuia anumite speranţe, în aşteptarea realizării cărora să nu facă careva mişcări de natură să schimbe starea de lucruri existentă.

„Chiar şi suspendat şi chiar fiind sub anchetă, Dorin Chirtoacă poate da suficiente bătăi de cap actualei guvernări. E destul ca el să demisioneze şi tot jocul făcut de putere în jurul Primăriei capitalei se va nărui. Or, demisia Primarului va însemna automat deschiderea căii spre alegeri anticipate şi cele mai mari şanse de a ieşi învingător din aceste alegeri le are fie un reprezentat al socialiştilor, fie un reprezentat al partidelor de centru-dreapta pro-europene”, scrie editorialistul pentru tribuna.md

Acesta ar fi un scenariu nedorit pentru cei care deţin puterea la nivel central, consideră autorul, după cum nimănui nu i-ar veni bine nicio presupusă revenire a lui Dorin Chirtoacă la Primărie, întrucât, indiferent de rezultat, cei care ar avea de pierdut ar fi actuala guvernare. De menţionat este faptul că democraţii, fiindcă anume ei constituie factorul de decizie la Chişinău, ar pierde nu doar controlul asupra Primăriei, ci şi importante poziţii în vederea următoarelor alegeri parlamentare. Astfel, se va face tot posibilul ca situaţia în care se află Dorin Chirtoacă să fie păstrată cât mai mult timp.

„Pentru ca situaţia să rămână neschimbată, Dorin Chirtoacă trebuie să fie în continuare hrănit cu iluzii, să creadă că e posibil nu ştiu ce miracol ce l-ar readuce în cărţi în marele joc politic. De aceea, influenţată sau nu, recenta decizie a Curţii de Apel de a implica in procesul privind suspendarea Primarului şi Curtea Constituţională, cade cât se poate de bine pentru actuala guvernare. Până la decizia CC va trece ceva timp şi, în această perioadă, Dorin Chirtoacă va spera, va visa şi, cel mai important, nu va face nici un pas care să încurce jocurilor altcuiva”, notează Dumitru Spătaru.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe