Oazu Nantoi: Plahotniuc nu este cointeresat de alegeri anticipate în Chişinău

Oazu Nantoi, analist politic
Oazu Nantoi, analist politic (Captură Fofo)

Analistul politic Oazu Nantoi, consilier municipal, consideră că primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă nu va fi condamnat definitiv şi nici referendum nu ar putea să aibă loc, întrucât Partidul Democrat nicicând nu a avut poziţii puternice în municipiul Chişinău, astfel că Plahotniuc nu este cointeresat să provoace alegeri anticipate în Capitală.

„Chirtoacă va fi ţinut în suspans, oraşul va degrada, dar politicienii noştri îşi fac mendrele într-un stat captiv. Toate aceste arestări (de la primărie – n.r.), pe lângă faptul că mulţi dintre cei arestaţi sunt cu musca pe căciulă, s-au soldat cu înlăturarea din coaliţia de guvernare a Partidului Liberal şi a venit în locul lor aşa-numitul Grup PPEM. Plahotniuc nu doreşte probabil nici consolidarea PSRM, dar nici un candidat din partea partidelor convenţional anti-oligarhice să devină primar general. Cel mai probabil, nici referendum nu va exista”, a declarat Oazu Nantoi în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la UNIMEDIA.

În opinia consilierului municipal, toate acele reţineri care au avut loc în ultima perioadă în Moldova nu sunt decât parte a unui scenariu bine scris şi nici pe departe nu poate fi numit lupta cu corupţia. „Noi ştim că fenomenul corupţia în Moldova este omniprezent şi cel care deţine bâta procuraturii regizează spectacolele, astfel că nu se luptă cu corupţia, ci se folosesc dosarele pentru a se pune la punct nişte scenarii politice”, a opinat Nantoi.

Totodată, consilierul municipal Oazu Nantoi a ţinut să menţioneze că în prezent la şedinţele săptămânale ale consilierilor, participanţii nu au parte decât de „comportamentul absolut dezgustător şi imoral al socialiştilor”.

Menţionăm că recent şi activistul civic Oleg Brega a specificat că arestul lui Dorin Chirtoacă ar fi unul de faţadă pentru a ridica rating-ul Partidului Liberal, în pregătirile pentru alegerile parlamentare din 2018. „Primarul capitalei se află în arest la domiciliu, exact ca Ilan Şor, însă acela nu e arest, e mai degrabă o odihnă, omul are şi salariu, în continuare semnează toate documentele şi, probabil, în continuare controlează toate afacerile mafiei şi se consideră în arest la domiciliu”, a punctat Brega.

Amintim că la 25 mai, CNA l-a reţinut pe primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al PL, sub acuzaţia de trafic de influenţă în dosarul parcărilor cu plată, dosar în care au mai fost arestate anterior 7 persoane, inclusiv un viceprimar al municipiului Chişinău şi şeful Direcţiei transport urban. A doua zi Preşedintele Partidului Liberal din Moldova, Mihai Ghimpu a anunţat că reţinerea lui Dorin Chirtoacă ar fi o decizie cu substrat politic, fără temei juridic sau probe, de aceea formaţiunea a decis să părăsească majoritatea parlamentară.