Chirtoacă suspendat din funcţie. Opinie: Au creat un sistem care îşi mănâncă creatorii

După ce a fost plasat în arest la domiciliu, iar ulterior suspendat din funcţie pe o perioadă nedeterminată de către instanţa de judecată, primarul general, Dorin Chirtoacă "şi-ar merita soarta" în opinia mai multor experţi, dosarul fiind unul real, nu inventat.
Dorin Chirtoacă plasat în arest la domiciliu 26.05.2017
Dorin Chirtoacă plasat în arest la domiciliu 26.05.2017 (unimedia.info)

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcţie pe 20 iulie 2017 pe un termen nedeterminat, la demersul procurorului, după ce dosarul acestuia a fost trimis în judecată. Unii membri ai Partidului Liberal, prezenţi la judecătorie pentru a-l susţine pe Chirtoacă s-au arătat convinşi că cei care stau în spatele acestui dosar nu ar vrea decât să pună mâna pe primărie. La rândul său, şi primarul general a ţinut să precizeze că „timpul va arăta că ceea ce se întâmplă nu este corect, aşa cum nu este corect tot ceea ce se întâmplă în ultimele două luni de zile".

Pe de altă parte, procurorul de caz, Victoria Furtună a menţionat că „suspendarea provizorie a lui Dorin Chirtoacă este necesară din considerentul că acesta este învinuit de săvârşirea unei infracţiuni deosebit de grave. În cauza penală urmează a fi audiaţi martori care se află într-o legătură de serviciu cu acesta”. De menţionat ar fi totuşi faptul că în întreaga lume este o normalitate suspendarea din funcţie a unui demnitar pe perioada în care are loc un proces de judecată cu implicarea acestuia.

În context, consilierul municipal din partea Partidului Nostru, Ilian Caşu a precizat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, că atunci când vorbim despre „Republica Moldova anului 2017, stat capturat de sorginte mafiote, ar trebui să vedem lucrurile dincolo de norma legală. Eu am dubii că procurorii controlaţi politic se conduc de norma legală. În cazul lui Dorin Chirtoacă trebuie să precizăm că nu sunt prevăzute alegeri anticipate, şi nici mult râvnitul referendum al socialiştilor lui Dodon, doar că în acest vacuum sare în acest jilţ de primar interimar Nistor Grozavu, omul loial lui Plahotniuc”.

În acelaşi timp, analistul politic Oazu Nantoi a făcut referire la un alt primar din Republica Moldova care a stat în arest la domiciliu timp de un an de zile fără a fi suspendat din funcţie, şi anume primarului oraşului Orhei, Ilan Şor, suspectat că ar fi implicat în devalizarea sistemului bancar din Moldova. „Un an şi jumătate în urmă mie mi s-a reprodus un dialog între un deputat din Parlament şi un primar din suburbia Chişinăului. Deputatul i-a spus primarului să scrie cerere de intrare într-un anume partid, altfel îi va fi deschis dosar penal şi suspendat din funcţie pe un an”, a declarat Oazu Nantoi specificând că „în RM se observă un lucru foarte periculos, cetăţenii nu mai cred în nici o instituţie a statului şi atunci apare întrebare, acesta este stat sau teritoriu?”.

„Cu siguranţă este o reglare de conturi între foşti colegi de alianţă, „piloni ai acestui mega-sistem democratic”, însă noi nu putem să spunem că aceasta este o chestiune inventată, schema parcărilor cu plată a existat şi în acest caz eu nu aş merge pe linia apărării lui Dorin Chirtoacă. Acesta este sistemul pe care ei l-au creat, iar acum sistemul îi mănâncă pe propriii creatori, dar pe de altă parte, oamenii aceştia chiar îşi merită soarta”, a punctat activistul civic, Victor Chironda.

„Oraşul este într-o depresie. Un politician normal în asemenea situaţie demisionează şi să deschidă porţile pentru noi alegeri, dar astea sunt teoretizări, în Republica cu soluţiile frumoase nu merge”, a adăugat Oazu Nantoi, consilier municipal al Partidului Popular European din Moldova.

În context, Victor Chironda a venit cu propunerea de eliminare în totalitate a confruntării dintre primar şi Consiliul Municipal. „Ar trebui să introducem funcţia de city manager care este o persoană angajară în bază de concurs public, iar primarul să devină membru şi preşedinte al consiliului şi să se ocupe de dezvoltarea strategică a oraşului. Acesta este modelul după care lucrează multe oraşe europene şi americane”, a conchis activistul.

Amintim că la 25 mai, CNA l-a reţinut pe primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al PL, sub acuzaţia de trafic de influenţă în dosarul parcărilor cu plată, dosar în care au mai fost arestate anterior 7 persoane, inclusiv un viceprimar al municipiului Chişinău şi şeful Direcţiei transport urban. La scurt timp, Chirtoacă a fost plasat în arest la domiciliu unde se află şi până în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe