Mihai Ghimpu: Naşul dosarului penal a lui Dorin Chirtoacă este Plahotniuc

Liberalii susţin că dosarul primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, ar fi unul politic, iar arestarea şi anchetarea acestuia ar fi avut loc cu grave încălcări procesuale. De asemenea, PL solicită examinarea dosarului de către judecători în şedinţă publică.
Mihai Ghimpu şi alţi liberali în timpul conferinţei de presă 25.07.2017
Mihai Ghimpu şi alţi liberali în timpul conferinţei de presă 25.07.2017 (pl.md)

Preşedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu susţine că procuratura ar fi trimis în instanţa de judecată dosarul primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă fără ca acesta să ia cunoştinţă cu cele peste o mie de pagini ale cauzei, deşi se convenise că la 24 iulie Dorin Chirtoacă şi apărătorul său vor avea acces la probele administrate de către ofiţerii de urmărire penală şi procuratură. În opinia liderului PL, dorinţa procurorilor ar fi ca Dorin Chirtoacă să fie arestat, anchetat şi condamnat rapid „într-o noapte”, prin „metode comuniste, staliniste”.

”Arestarea Primarului General al municipiului Chişinău, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal, vicepreşedinte al Camerei Regiunilor din Consiliul Europei, Dorin Chirtoacă, a avut loc fără probe, cu grave încălcări a Codului de Procedură Penală (CPP), inclusiv, înlăturarea abuzivă a avocaţilor, chiar de la bun început, ceea ce constituie o încălcare a dreptului la apărare garantat de Constituţia R. Moldova şi de Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, iar în data de 21 iulie 2017, în mod conspirativ, dosarul a fost transmis în judecată de către procurori, privând învinuitul Dorin Chirtoacă şi avocaţii de dreptul de a face cunoştinţă, în mod nestingherit, cu toate materialele dosarului penal: de a formula cereri, demersuri, prezenta documente care ar demonstra nevinovăţia sa, conform prevederilor CPP”, se menţionează în declaraţia liberalilor citită marţi în cadrul unei conferinţe de presă.

În cadrul conferinţei, Mihai Ghimpu a mai notat că dosarul lui Dorin Chirtoacă ar fi unul politic şi ar merge ”pas în pas” cu referendumul socialiştilor de demitere a primarului, pentru ca acesta să fie înlăturat din funcţie, iar cei care au comandat reţinerea lui să preia Primăria Chişinău.

„Pentru ei nu există respectarea normelor prevăzute de Codul de procedură penală, pentru ei există numai comanda. Acum vara, cât toată lumea nu e acasă, până s-a trezi satul, gata, badea Ion e dus la cimitir. Metode vechi, staliniste, comuniste. Oare toate acestea nu sunt o dovadă că e vorba de un dosar politic? Eu cred că vor ajunge să fie traşi la răspundere şi cei care instrumentează aceste dosare”, a adăugat preşedintele PL.

În context, Mihai Ghimpu a amintit foştilor colegi de coaliţie din Partidul Democrat (PD) că partidul pe care îl conduce le-a fost alături în construirea unui stat democrat şi în îndeplinirea angajamentelor Acordului de Asociere cu UE, dar în prezent aceştia ar fi cuprinşi de frica insuflată de ”naşul” comenzilor politice. „Azi totul e în mâinile PD-ului, azi toţi staţi şi vă temeţi de şeful vostru. Naşul acestor coordonări este Vlad Plahotniuc în conlucrare cu Igor Dodon şi Anatol Şalaru”, a punctat liberalul.

În concluzie, Partidul Liberal solicită organelor de drept publicarea integrală a dosarului de învinuire a primarului Capitalei şi examinarea cauzei în şedinţă deschisă. Delegarea de către Parlamentul European şi de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a unor experţi în drepturile omului, pentru a monitoriza procesul de judecată, care, în opinia liberalilor va fi examinat în ritm alert, având în vedere faptul că pentru 31 iulie deja este stabilită prima şedinţă de judecată.

În context, potrivit unui editorial publicat pe tribuna.md, autorul Dumitru Spătaru opinează că în prezent chiar şi dacă liberalii spun unele lucruri cu jumătate de gură şi lasă să se înţeleagă că regretă alianţa cu Plahotniuc, ei nu ar fi credibili. ”Opiniei publice nu scapă faptul că ei se tem să facă careva dezvăluiri, iar atunci când un liberal deschide gura mai tare a doua zi se iau anumite decizii, inclusiv ale instanţelor de judecată, şi liberalii din nou iau apă în gură. Astfel, liberalii sunt consideraţi în continuare parte a jocului democraţilor, chiar dacă nu mai sunt la putere. Până la urmă, Dorin Chirtoacă oricum va fi folosit, umilit, batjocorit şi poate chiar condamnat. Aşa a fost cu toţi acei care s-au „culcat” sub actuala putere.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe