Dumitru Alaiba: Majorând acum tarifele la energia electrică, ANRE şi-a bătut ultimul cui în propriul sicriu

Majorarea de către ANRE a preţului la energia electrică, nu are la bază calcule justificate, decizia fiind o încercare de a destabiliza situaţia în R. Moldova la comanda fostei guvernări democrate, susţine Igor Dodon.

Octavian Calmâc, Ştefan Creangă, Veaceslav Untilă şi Eugen Carpov – noii directori ai ANRE numiţi de către Parlamentul R.Moldova
Octavian Calmâc, Ştefan Creangă, Veaceslav Untilă şi Eugen Carpov – noii directori ai ANRE numiţi de către Parlamentul R.Moldova (anre.md)

În contextul scumpirii în Republica Moldova a energiei electrice, deputatul blocului ACUM, Dumitru Alaiba aminteşte că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu a revizuit tariful în 2018, când s-a majorat preţul la achiziţie, încălcându-şi propriile regulamente. Mai mult, pe 15 martie 2019, când PD controla ţara, aceştia spuneau că "nu sunt motive" pentru creşterea tarifelor.

„Când audiam ANRE-ul în comisie prin iulie, i-am întrebat de ce. Nu am primit un răspuns adecvat. Le-am amintit cine sunt, cum au ajuns acolo şi i-am chemat să-şi dea demisia. Au urmat bâlbâieli. Dacă vor fi proteste împotriva creşterii tarifelor, mă vor vedea şi pe mine printre protestatari. Deputăţia e deputăţie, dar aici ei lovesc inclusiv în bugetul familiei mele şi l fiecăruia din noi”, scrie parlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Deputatul PAS menţionează că în 2018 preţul de import al gazelor s-a majorat cu 17% faţă de preţul inclus în tarif, iar metodologia tarifară prevede că preţul trebuie ajustat dacă există o diferenţă de 5% între costurile reale şi cele din tarif. Acest lucru însă nu s-a întâmplat deoarece veneau alegeri şi PD trebuia protejat.

„Crescând acum tarifele şi acoperindu-se cu regulamente, conducerea ANRE şi-a bătut, probabil, ultimul cui în propriul sicriu. Conducerea instituţiei trebuie demisă. Cine crede că vom aştepta cuminţi să le expire termenul, greşeşte”, a conchis Dumitru Alaiba.

În context şi preşedintele Igor Dodon, a afirmat că majorarea tarifului la energia electrică, operată de ANRE, nu ar avea la bază calcule temeinice şi justificate, iar decizia de majorare este „o încercare de a destabiliza situaţia în ţară la comanda politică a fostei guvernări”.

Fostul director ANRE, Victor Parlicov, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că în R. Moldova „politicienii se ocupă de tarife”, iar „ANRE-ul se ocupă de politică”, din cauza asta lucrurile merg atât de prost.

„Atunci când politicienii au să se ocupe de politică, iar ANRE-ul de tarife şi nu invers, are să fie oleacă mai multă logică şi mai multă ordine în ţara asta", a adăugat Parlicov atenţionând că decizia este extrem de întârziată. La fel va fi cu decizia cu privire la gazele naturale: „Acolo în general încă de anul trecut trebuiau ajustate tarifele şi eu nu am văzut, deocamdată, ANRE măcar să publice proiectul de decizie cu privire la tarife.”