Du Ruhui, cancelarul din dinastia Tang, înţelept în luarea deciziilor

Du Ruhui, decisivul cancelar al dinastia Tang
Du Ruhui, decisivul cancelar al dinastia Tang (Ilustraţie de Yeuan Fang / Epoch Times)

Du Ruhui (585 - 630 d.Hr.) a fost numit în funcţia de cancelar în perioada timpurie a dinastiei Tang, fiind unul dintre principalii ei fondatori.

Născut într-o familie de demnitari, Du Ruhui a fost considerat încă din tinereţe un intelectual strălucit, perspicace şi cu puterea de a lua decizii importante. Talentul său a fost recunoscut de către Fang Xuanling, pe când se afla în slujba prinţului Li Shimin. "Nu vă puteţi permite să pierdeţi acest om talentat, dacă într-o zi veţi dori să conduceţi China", l-a avertizat Fang Li pe prinţul Shimin care mai târziu a devenit împăratul Taizong.

După ce a urcat pe tron, prinţul Li Shimin a făcut o serie de reforme pentru îmbunătăţirea afacerilor statului împreună cu Fang Xuanling şi Du Ruhui, consilierii săi principali. Du Ruhui ajuta la luarea tuturor deciziilor militare şi politice. El l-a asistat, de asemenea, pe împăratul Taizong la formarea sistemului administrativ şi legislativ. După ce au tras învăţăminte împortante în urma prăbuşirii Dinastiei Sui, Ruhui Du şi Xuanling Fang l-au ajutat pe împăratul Taizong să acorde o mai mare importanţă trebuinţelor supuşilor, cei trei concepând faimoasa analogie "Oamenii sunt precum apa, iar împăratul, precum o barcă. Apa care ţine barca la suprafaţă o poate şi înghiţi."

Du Ruhui, cancelar important al lui Li Shimin, a lucrat îndeaproape cu Fang Xuanling. Cei doi le-au recunoscut îndemânarea şi talentele celorlalţi, purtându-le mereu un respect profund şi cooperând astfel într-un mod armonios. Când Fang Xuanling discuta afacerile de stat cu împăratul Taizong, el se asigura că Du Ruhui era de asemenea de faţă. Du Ruhui examina toate propunerile prezentate de Fang Xuanling şi o alegea pe cea mai bună, pentru ca Taizong să ia hotărârea finală. Se spune că Fang Xuanling era foarte abil în crearea de planuri şi strategii, în timp ce Du Ruhui era faimos pentru profunzimea gândirii sale şi pentru luarea unor decizii înţelepte, de unde şi proverbul chinezesc "Fang face planurile, iar Du ia deciziile". Astfel, cei doi au lucrat foarte bine împreună, devenind cei mai de seamă cancelari ai împăratului Taizong.

La începutul anului 630 d.Hr., Du a căzut grav bolnav. Împăratul Taizong s-a dus la casa lui Du Ruhui să-l viziteze în persoană. La sfârşitul acelui an, Du Ruhui a murit în urma bolii sale, la vârsta de 46 de ani. Împăratul Taizong a plâns după moartea sa şi a poruncit să se ţină doliu timp de trei zile.

Împăratul nu şi-a putut reveni din tristeţea sa multă vreme. Se spune că deseori, când primea cadouri scumpe, Taizong îşi amintea de Du Ruhui şi plângea, trimiţând o bună parte din aceste daruri familiei lui Du.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură