Două condamnări la închisoare în dosarul fraudării bacalaureatului la Liceul Dimitrie Bolintineanu

. (Photos.com)
Loredana Diacu
27.11.2013

La aproape 5 luni de la declanşarea scandalului fraudării bacalaureatului la Liceul Dimitrie Bolintineanu din capitală, Tribunalul Bucureşti a pronunţat primele sentinţe în acest caz. În această dimineaţă, două persoane au fost condamnate la închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă.

Cele două persoane condamnate de lege sunt profesoara Mimoza Vâlcu, vicepreşedintele comisiei de bacalaureat de la liceul Bolintineanu. Asupra ei poliţiştii au descoperit subiecte rezolvate la limba română, pe care profesoara se pregătea să le distribuie elevilor. Pentru aceste fapte, Mimoza Vâlcu, fiind condamnată la un an cu suspendare pentru tentativă la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În acelaşi dosar, Ciontu Gina, membru în comitetul de părinţi, a primit doi ani închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, la care se adăugă o serie de alte interdicţii printre care ocuparea pe viitor a unei astfel de funcţii.

Liceul Bolintineanu a ajuns "vedeta naţională" după un bacalaureat mediatizat pe toate posturile de televiziune. Poliţia a descins la liceul cu pricina pe 1 iulie, zi în care se desfăşurau probele la limba şi literatura română, depistând, în urma percheziţiilor dovezi că unii profesori, în frunte cu directoarea liceului, Costica Vărzaru, au luat bani pentru a frauda examenul de bacalaureat.

Liceul în cauză a fost monitorizat timp de mai multe luni, procurorii stabilind că, în perioada mai-iunie, în calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti, Costica Vărzaru, cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinţi, a pretins şi a primit sume de bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013.

Directoarea dorea să-şi folosească influenţa pe lângă membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al liceului, pentru ca aceştia "să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului".

"Ulterior, inculpata a şi efectuat demersuri în acest scop, urmărind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi, precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Banii, consideraţi "fonduri de protocol", erau strânşi odată cu cei daţi de elevi pentru organizarea banchetului de sfârşit de liceu, şi erau apoi împărţiţi.

Lucrurile urmau să se desfăşoare astfel: odată ce subiectele erau împărţite, un profesor mergea şi le rezolva, apoi acestea ajungeau la elevi pentru a fi copiate. Bineînţeles, subiectele nu erau rezolvate pentru nota 10.

La 1 iulie, data la care poliţia a descins la liceu, Mimoza Vulcu, în calitate de vicepreşedintă a Comisiei de Bacalaureat, şi secretara liceului, Elena Dumitru, a cărei prezenţă era interzisă în timpul examenului, au xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la proba de limbă şi literatură romană, urmând să dea rezolvările mai multor elevi din mai multe săli de examen, numele celor ce urmau să treacă "contra cost" bacul fiind scrise pe o filă A4 pe care anchetatorii au găsit-o în timpul percheziţiilor.

"Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost găsită cu înscrisurile xeroxate, anterior menţionate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sălile de examen", se menţionează în rechizitoriul procurorilor.

Percheziţiile au mai scos la iveală sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Asupra unor elevi, percheziţionaţi la ieşirea din sălile de examen, s-au găsit fiţuici.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi în ziua respectivă la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limbă română, iar Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a demis conducerea liceului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor