Anul Epure-lui şpăgar în zodiacul învăţământului romanesc de stat

Iepure
Iepure (Jessica Chang / Epoch Times)

S-au tras în repetate rânduri semnale de alarmă asupra dezastruoasei salarizări din învăţământ. Asupra cât de prost câştigă profesorii români. Atât de prost încât anul acesta în România nu se mai numără bobocii, ci se numără spăgarii, pe la DNA.

Într-o scrisoare deşchisă, membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământul preuniversitar, atrăgeau îndureraţi atenţia asupra faptului că profesorii, eternii paria ai PIB-ului românesc, sub-finanţaţi şi desconsideraţi sub toate guvernările, de la Iliescu şi până în prezent, sunt practic împinşi de sistem spre infracţionalitate, pentru a putea trai.

"Un cadru didactic al cărui salariu lunar este, în medie, echivalentul a 250 de euro, va fi tentat să apeleze, fie la meditaţii cu plata nesupusă impozitării, fie la acceptarea de foloase necuvenite de la părinţi şi elevi, din nevoia de a-şi asigura traiul zilnic", se spunea în scrisoarea deschisă a Federaţie Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" adresată premierului Victor Ponta, la scurtă vreme după scandalul fraudării Bacalaureatului la liceul bucureştean "Bolintineanu", unde directoarea Costica Vărzaru a fost arestată pentru trafic de influenţă iar onor profesoara Elena Macasoi Berbec a fost prinsă cu 820 lei bani colectaţi din mită, ascunşi într-un loc demn de o stripteuză, nu de un cadru didactic de la un liceu.

Nu a trecut mult de la scrisoare, nu a trecut mult de la Bac şi învăţământul a fost zguduit de noi scandaluri şi acuze de fraudă, la eşalonul imediat următor. Învăţământul universitar.

Scandalul admiterii la medicină

Aici mita este cu mult mai mare, un loc la medicină nu se cumpără cu doar nişte amărâţi de 820 de lei.

Dănuţ Tiberius Epure, rectorul universităţii Ovidius din Constanţa, a fost luat pe sus de DNA, după ce asupra sa au fost găsiţi 4500 de euro, bani reprezentând o primă tranşă din suma de 10.000. de euro, bani pe care Dănuţ i-ar fi cerut pentru a le facilita unor tineri constănţeni succesul în cariera medicală.

Automat, toate privirile s-au întors spre rectorii de facultăţi cu întrebarea firească: cât câştiga oare un rector de ajunge să se compromită luând spagă de la viitorii studenţi?

Nu puţin, relevă presa. Aşa cum rezultă din declaraţiile de avere depuse de rectori la universităţile unde sunt angajaţi, aceştia nu sunt absolut deloc oameni săraci.

Averile declarate ale rectorilor de la facultăţile de medicină

Împricinatul Epure, rector la Universitatea "Ovidius" Constanţa, de exemplu, deţine împreună cu soţia sa un teren de 750 de metri pătraţi la Techirghiol, două case în Constanţa şi una în Bucureşti şi două autoturisme BMW. Plus un Audi. Pe care l-a vândut. Plus tablouri şi bijuterii de 18.000 de euro şi economii în bănci de 39.500 euro şi câteva zeci de mii de lei.

Ionel Sinescu, rectorul UMF "Carol Davila" Bucureşti deţine trei terenuri intravilane în Călimăneşti (3.868 mp), Eforie Nord (330 mp) şi două terenuri în Tunari , unul de 3 ha şi unul de 7 ha. De asemenea, dr Sinescu, mai deţine două case, una în Bucureşti, de 742 de mp, moştenirea de la părinţi în 2002 şi o casă de vacanţă de 150 mp la Eforie, construită în 2010.

Se remarcă pasiunea pentru BMW a rectorilor de medicină, la fel ca şi Epure, Sinescu având şi el un BMW, cumpărat în 2004 şi un Audi cumpărat în 2001. Conform ultimei declaraţii de avere depuse de medicul Sinescu, în 2011, sumele din conturile bancare ale doctorului se ridică la 187.000 de lei, din care 63.700 lei în fonduri de pensii, 58.979 euro, 32.173 dolari.

Rectorul UMF Carol Davila este acţionar al firmei Diasan Medical SRL, unde deţine acţiuni evaluate la 110.000 lei.

Salariul de profesor universitar al doctorului Sinescu a fost de 135.336 lei, la care se adaugă încă 49.429 de lei de la Institutul Fundeni. Medicul mai câştigă alţi 10.486 lei din drepturi de proprietate intelectuală. Pe munca lui, e dreptul lui, absolut nimic de comentat.

Leonard Azamfirei a depus declaraţia de avere în 2013. Venitul obţinut de Azamfirei din salariul de bugetar şi drepturi de autor în 2012 s-a ridicat la 158.163 lei.

Rectorul UMF Timişoara Marius Raica are două case, două maşini şi venituri de peste 200.000 de lei. În conturile aflate pe numele său are 10.800 de dolari.

Rectorul UMF Cluj Napoca, Alexandru Irimie este fericitul proprietarul a patru terenuri intravilane, a unui apartament şi a unei case de locuit în Cluj, la care se adaugă o casă de vacanţă la Gilău. Irimie mai are şi un automobil, normal, că doar nu o să meargă pe jos, conturi bancare în lei şi în euro, dar şi datorii de 29.000 de euro.

Bogăţie ilicită?

Revenim la scrisoarea sindicaliştilor din Spiru Haret, care, ce e drept, se referea la veniturile cadrelor didactice din învăţământul pre-universitar.

"Un cadru didactic al cărui salariu lunar este, în medie, echivalentul a 250 de euro, va fi tentat să apeleze, fie la meditaţii cu plata nesupusă impozitării, fie la acceptarea de foloase necuvenite de la părinţi şi elevi, din nevoia de a-şi asigura traiul zilnic."

Privind însă la declaraţiile de avere şi la veniturile rectorilor de universităţi, constatăm că spre deosebire de fraţii lor mai "amărâţi" din preuniversitar, ei nu sunt eterna Cenuşăreasă urgisită de mama vitregă, guvernul, care o pune să muncească de dă în brânci pe bani foarte, foarte puţini.

Dacă ne uităm bine, salariul anual de profesor universitar al doctorului Sinescu în 2011 a fost de 135.336 lei, iar a lui Leonard Azamfirei, UMF Târgu Mureş 158.163, ce e drept, sumă declarată de mureşean incluzând şi drepturi de autor. Deci nu greşim dacă considerăm salariul mediu al doctorului Sinescu drept salariu mediu orientativ pentru un rector. Asta ar însemna în jur de 2500 de euro lunar, doar din salariul de profesor la care se adaugă drepturi de autor plus alte venituri pe care profesorii le obţin în calitate de medici, şefi de comitete şi comiţii etc.

Ne întoarcem la cazul lui Tiberius Epure, ca fiind ilustrativ pentru sistem. Domnia sa şi-a terfelit onoarea pentru 4500 de "euro", deşi câştiga, conform declaraţiei de avere doar de la Universitatea din Constanţa suma modică anuală de 188.724 (salarii, cercetare ştiinţifică şi bonuri de masă), echivalentul a peste 3500 euro lunar. La care ASE, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea din Râmnicu Vâlcea etc unde Epure conduce varii comisii şi comitete de doctorat mai plusează cu 52.362 RON lunar.

O mulţime de bani ar zice orice român obişnuit, cu atât mai mult un profesor de liceu care câştigă 250 de euro lunar. Şi totuşi, rectorul a dat cinstea de ruşine pentru doar 4500 de euro (mită) şi a schimbat virtutea pe o cazare la DNA.