Dosarul retrocedărilor ilegale: Hrebenciuc şi-a recunoscut parţial vina

Victor Hrebenciuc
Victor Hrebenciuc (Epoch Times România)

Fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, despre care se zvonea acum câteva zile că a început să-şi toarne foştii colegi de partid, şi-a recunoscut parţial faptele de corupţie de care este acuzat în dosarul retrocedării ilegale de pădure, reiese dintr-un document al procurorilor DNA, obţinut în exclusivitate de Mediafax.

Procurorii anticorupţie se pregătesc să finalizeze dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi să îl trimită în instanţă. În ultimul referat cu propunerea de prelungire a măsurilor preventive luate în cazul inculpaţilor din dosar, oamenii legii dezvăluie că "fiind audiaţi, inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Hrebenciuc Andrei, Adam Ioan, Bengescu Dan Costin au recunoscut în parte săvârşirea infracţiunilor de care sunt acuzaţi".

"Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul celor 43.000 de hectare de pădure retrocedate - n.r.) nu a recunoscut săvârşirea vreunei infracţiuni. Adam Ioan a formulat denunţ în prezenta cauză, prin care a arătat că i-a oferit mită judecătorului Ordog Lorand András pentru obţinerea deciziei 231/2012 a Tribunalului Covasna. Kadas Iosif, Poenaru Jănică şi Iacob Sorin Ioan nu au recunoscut comiterea faptelor de care sunt acuzaţi", au scris procurorii DNA în referatul citat.

Procurorii au evidenţiat că, de la data luării măsurii arestului preventiv faţă de judecătorul András Lorand Ordog, s-au analizat şi exploatat mediile de stocare a datelor informatice, au fost audiaţi mai mulţi martori şi inculpaţi, s-au transcris convorbiri telefonice şi ambientale ridicate de la Paltin Sturdza, cu ocazia percheziţiei domiciliare din 15 octombrie 2014.

De asemenea, inculpaţii au fost fie confruntaţi, fie puşi să reconstituie unele etape din parcursul infracţional, iar în dosar s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru senatorul Tudor Chiuariu, care ar fi cerut şpagă nu mai puţin de 3 milioane de euro pentru a-şi oferi serviciile.

Anchetatorii au instituit sechestrul asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale celor cercetaţi în dosar şi au cerut, totodată, declasificarea MSN (Microsoft Network - n.r.) în cazul unora dintre inculpaţi. Volumul datelor informatice din dosar care trebuie verificate este uriaş, respectiv 10 terabytes, iar procurorii mai trebuie şi să îi ducă în teren pe Paltin Sturdza şi Gabriela Zaharia, "pentru a indica locul în care au fost cu Adam Ioan, în apropierea locuinţei inculpatului Ordog Lorand András".

După finalizarea acestor etape, procurorii vor redacta rechizitoriul şi vor transmite dosarul instanţei supreme, pentru a fi repartizat unui complet de judecată. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că dosarul este în curs de finalizare şi s-a cerut prelungirea măsurilor preventive faţă de cei cercetaţi doar pentru 15 zile, întrucât anchetatorii au considerat că perioada este suficientă pentru a finaliza ultimele acte de urmărire în dosar.

Printre aceste acte procedurale ar fi: analizarea documentelor şi înscrisurilor ridicate cu ocazia percheziţiilor din 15 şi 21 octombrie 2014, analizarea corespondenţei electronice sau redarea tuturor înregistrărilor audio-video făcute de Paltin Sturdza.

Dosarul retrocedărilor

Potrivit DNA, peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău au fost retrocedate în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani.

Grupul infracţional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Din 10 ianuarie este cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlului judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva - Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, "cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiuariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

În dosarul retrocedării sunt urmăriţi penal şi senatorii Dan Şova şi Ilie Sârbu, precum şi directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne