Dosarul Mineriadei. Emil "Cico" Dumitrescu, pus sub urmărire penală pentru crime contra umanităţii

Chemat joi la Parchetul General pentru audieri în dosarul Mineriadei din iunie 1990, amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu a fost înştiinţat de procurori că a fost pus sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.
Mineri la mineriadă în Bucureşti
Mineri la mineriadă în Bucureşti (Epoch Times România)

La Parchet, până să primească vestea de la procurorii, "Cico" Dumitrescu a fost întâmpinat de un protestatar, care l-a făcut "criminal", informează Agerpres.

"Eu nu am avut niciun fel de amestec în chestia asta. Eu eram şeful Direcţiei Generale Cultură Sport. Nu m-am întâlnit cu revoluţionarii, să zic aşa, decât când au atacat Poliţia Capitalei. Că atunci domnul preşedinte Iliescu îi căuta pe Chiţac şi pe Diamandescu şi nu i-a găsit. Şi m-a sunat pe mine şi m-a întrebat: 'Măi, ce se întâmplă acolo?'. 'Nu ştiu, domnu' preşedinte'. Zice: 'Du-te, mă, şi vezi'!

Când i-am zis: 'Dom'ne, ăştia cer arestaţi!'. Zice: 'Du-te şi vorbeşte cu şeful Poliţiei — era generalul Bâtlan — să le dea drumul!'. I-am spus că nu e, m-au luat, m-au bătut, mi-au rupt uniforma. Şi a doua zi i-am spus: 'Domnu' preşedinte, eu mă duc la procuratură'. Cum adică, general să fie bătut, călcat, mi-au călcat ochelarii. Mi-a spus: "Aşa se întâmplă, lasă-i, mă, în pace!", s-a apărat "Cico" Dumitrescu în faţa jurnaliştilor.

La ieşirea din sediul instituţiei, amiralul a dezvăluit că a fost pus sub acuzare: "A spus acolo că ar fi pentru omor. A pus un termen Voinea ăsta (procurorul Dan Voinea — n.r.), dar nu are niciun fel de acoperire. Eu nu am avut pe nimeni în subordine, eu nu am avut puşcă. Cu ce să omor? Cu praştia? Sunt suspect."

Presa a relatat că, în anul 2005, pe numele lui "Cico" Dumitrescu a fost depusă o plângere penală de către Asociaţia Victimelor Mineriadei din România, în care era acuzat că a bătut o femeie, Epure Viorica, membră a Partidului Naţional Ţărănist.

Femeia îl acuza pe "Cico" Dumitrescu de încercare de determinare a mărturiei mincinoase, şantaj, ameninţare şi vătămare corporală gravă. Ea a susţinut că, în ziua de 14 iunie 1990, în timp ce se îndrepta spre sediul PNŢ, a fost prinsă de mineri, care au bătut-o, după care au dus-o la sediul Ministerului de Interne, unde "Cico" Dumitrescu ar fi obligat-o să declare că în sediul PNŢ sunt droguri şi arme.

Tot joi dimineaţă, la Parchetul General s-a prezentat şi Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte CPUN. Cu o zi în urmă, Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu au fost puşi sub urmărire penală pentru crime împotriva umanităţii, iar fostul ministru Victor Atanasie Stănculescu a fost anunţat că riscă să aibă aceeaşi soartă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne