Dorin Chirtoacă cere transmiterea online şi înregistrarea video a proceselor sale de judecată

Judecătorul şi procurorul pe dosarul parcărilor cu plată în care figurează fostul primar al municipiului Chişinău „sunt într-un tandem, într-o cârdăşie, au format o grupare în care se acoperă unul pe altul”, a afirmat Dorin Chirtoacă.
Dorin Chirtoacă plasat în arest la domiciliu 26.05.2017
Dorin Chirtoacă plasat în arest la domiciliu 26.05.2017 (unimedia.info)

Fostul primar al municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă acuză judecătorul de complicitatea cu procurorul pe dosarul parcărilor cu plată în care este judecat de mai bine de un an. Mai mult decât atât, după ultima şedinţă de judecată de miercuri,15 august, Chirtoacă a declarat că a cerut chiar recuzarea procurorului pe caz „pentu că spune minciuni”.

Potrivit fostului edil al Capitalei, acest lucru a fost constatat deja în mai multe rânduri, iar la ultima şedinţă clar şi pe înregistrări audio. „Atât într-un caz cât şi în celălalt, în înregistrarea audio, Mărgineanu a recunoscut că i-a făcut semn iar în cealaltă înregistrare audio s-a văzut clar cum distorsionează spusele judecătorului”, a declarat Chirtoacă.

În context, fostul primar consideră că, despre complicitatea dintre judecător şi procuror, vorbeşte şi faptul că cererea sa de recuzare a fost până la urmă respinsă, judecătorul acoperindu-l astfel pe procuror. „Ei sunt într-un tandem, într-o cârdăşie, au format o grupare în care se acoperă unul pe altul. Acest lucru a fost deja demonstrat cu vârf şi îndesat”, a adăugat Chirtoacă.

În a doua cerere depusă de fostul Primar General se cere transmiterea on-line şi înregistrarea video permanentă a şedinţelor de judecată, solicitare care de asemenea a fost respinsă, deşi legea, art. 92 al. 2 din Codul de procedură penală prevede clar că se utilizează mijloace audio şi/sau video. Astfel, consideră acesta, judecătorul nu ar fi avut niciun motiv să respingă o asemenea cerere chiar fără probele enunţate mai sus.

„Din momentul în care judecătorul îl acoperă pe procurorul care spune minciuni, lucru constatat deja, eu am tot dreptul să nu mai recunosc nici pe procuror, nici pe judecător. Asta nu este o judecată, o instanţă, o instituţie, sunt două persoane care se acoperă una pe alta în mimarea unui proces şi lucrul acesta devine evident din ce în ce mai mult şi dacă s-ar permite înregistrarea video ar fi evident şi pentru toată lumea. Judecătorul nu mă judecă, el mă acuză de rând cu procurorul. Aşa ceva era numai pe vremea NKVD-ului, numai că nu se împuşcă la perete, însă bătaia de joc este cam aceeaşi”, a punctat Dorin Chirtoacă.

Acesta a reiterat că va cere în continuare la fiecare şedinţă de judecată transmiterea on-line şi înregistrarea video a şedinţelor de judecată pentru a asigura caracterul public al procesului. Totodată, fostul primar a ţinut să explice că cererea sa a fost respinsă după ce procurorul a numit aceasta ca fiind o încercare de a transforma procesul într-un teleshow. „Dacă procesul este public şi societatea poate să vadă ce se întâmpla în proces, pentru el asta este teleshow”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe