Unitate în decizii. Comisia Electorală Centrală a anulat alegerile din Chişinău

Judecătorii cu fake-uri şi aprecieri pe care nimeni nu le-a solicitat, dar acum şi CEC le-a legalizat aberaţiile. O altă instituţie ”independentă”, constată expertul Ion Guzun.
CEC a invalidat alegerile din Chişinău
CEC a invalidat alegerile din Chişinău (facebook.com/olesea cember)

Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nule alegerile din Chişinău, invalidate prin deciziile consecutive ale instanţelor de judecată moldovene. Totodată, invocând două articole din Codul Electoral, CEC a informat că repetarea scrutinului este imposibilă.

Potrivit Radio Europa Liberă, primul articol prevede că: „dacă vacanţa funcţiei de primar al localităţii a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcţia de primar nu se organizează”.

Vacanţa funcţiei de primar al Chişinăului a apărut pe 16 februarie, odată cu demisia lui Dorin Chirtoacă, adică nu în ultimul, ci penultimul an înainte de data alegerilor locale generale noi. Dar CEC s-a raportat la data de 14 iunie 2015, data ultimelor alegeri generale locale, susţinând că pe 14 iunie 2018 s-ar fi încheiat termenul la care se mai puteau organiza alegeri noi.

Al doilea articol invocat de CEC se referă la organizarea de alegeri repetate doar de două ori pe an, primăvara şi toamna, sugerându-se că o repetare ar fi imposibilă după scrutinul început pe 19 mai şi încheiat pe 3 iunie.

În context, Guzun Ion, expert la Centrul de Resurse Juridice a ţinut să sublinieze că ”judecătorii cu fake-uri şi aprecieri pe care nimeni nu le-a solicitat, dar acum şi CEC a legalizat aberaţiile... Alegeri noi peste un an... Cui îi va scrie acum Filip SMS? CEC o altă instituţie independentă... Notăm.”

”Cu regret dar se pare că în Republica Moldova deja nici la CEC democraţia NU CONTEAZA... Să stopezi un proces electoral în curs... Asta deja e culmea”, a notat expertul Pavel Postica de la Promo –LEX.

Opoziţia a pichetat sediul CEC pe parcursul şedinţei de vineri. Zeci de persoane, dar şi liderii Platformei DA şi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate au protestat în faţa sediului CEC. Înarmaţi cu pancarte, dar şi cu umbrele din cauza ploii, aceştia au scandat „Noi nu cedăm”. Curtea instituţiei electorale era păzită de un număr mare de poliţişti.

De menţionat că Mişcarea de Rezistenţă Naţională creată recent de către opoziţie pentru a lupta împotriva instaurării dictaturii în R. Moldova a anunţat organizarea unui protest de amploare pentru duminică, 1 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe