Donald Trump dă nucleara: Acordul comercial cu China poate fi amânat până după alegerile din 2020

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că presupusul acord comercial cu China pe care administraţia sa îl negociază cu regimul comunist ar trebui să aştepte până la alegerile prezidenţiale ale SUA din noiembrie 2020.

Remarca lui Trump elimină speranţele unei soluţionări rapide la confruntarea deschisă de preşedintele american imediat după alegerea sa, fiind de natură să tensioneze pieţele financiare.

„Nu am termen, nu. În unele aspecte, cred că este mai bine să aşteptăm până la alegeri în ceea ce priveşte China”, a declarat Trump reporterilor la Londra, unde participă la o întâlnire a liderilor NATO.

„Dar ei vor să obţină un acord acum - şi vom vedea dacă acordul va fi corect sau nu - trebuie să fie corect”.

Economia chineză dă semne de slăbire în pofida cifrelor oficiale oarecum optimiste.

China se zbate cu o povară a creditului de peste 300% din PIB (cifra oficială), iar un test al sistemului financiar efectuat de banca centrală a evidenţiat că jumătate dintre băncile chineze vor avea probleme în condiţii de stres moderat pe pieţele financiare.

Preţurile acţiunilor europene şi yuanul chinez au scăzut după comentariile lui Trump.

Investitorii au sperat că Statele Unite şi China pot preveni escaladarea tensiunilor comerciale, pe care unii analişti le consideră motivul încetinirii creşterii economice globale.

Washingtonul şi Beijingul încă nu au ajuns la un aşa-numit acord „primă etapă” anunţat în octombrie, care a stârnit speranţe de detensionare a războiului comercial prelungit dintre cele două naţiuni.

Donald Trump a început conflictul comercial cu China la începutul mandatului său, acuzând China de practici neloiale în comerţ, acordarea de subvenţii mascate şi menţinerea unui vast program de spionaj şi furt de tehnologie din SUA.

Economia chineză, a doua ca mărime din lume, se bazează masiv pe exporturi şi pe pieţele interne masive din Occident. Cu toate acestea China impune condiţii severe companiilor străine care vor acces pe piaţa internă a Chinei şi deseori recurge la presiuni politice pentru a obţine avantaje de la ţările democratice.

Trump a mai menţionat că se descurcă foarte bine în privinţa negocierilor cu China. „Mă descurc foarte bine cu acordul cu China, dacă vreau să îl fac”, a spus el. „Nu cred că se pune problema dacă ei vor să-l facă, ci dacă eu vreau să-l fac. Vom vedea ce se întâmplă”. „Mă descurc foarte bine, dacă vreau să închei un acord, nu ştiu dacă într-adevăr vreau, o să afle destul de curând.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe